22 milions de persones enceten la fase 2 i uns altres 20 comencen la desescalada

La Comunitat Valenciana continua en fase 1, ja que la Generalitat no ha sol·licitat avançar en la desescalada, després d'un lleu repunt de contagis.

22 milions de persones enceten la fase 2 i uns altres 20 comencen la desescalada
22 milions de persones enceten la fase 2 i uns altres 20 comencen la desescalada

Aquest dilluns tot Espanya es troba en fase 1 excepte les zones del país que avancen a la fase 2: Astúries, Cantàbria, el País Basc, la Rioja, Aragó, Extremadura, les Illes Balears, les Illes Canàries, Galícia, Múrcia, Navarra, dues províncies de Castella-la Manxa (Guadalajara i Conca) i sis d'Andalusia (Almeria, Còrdova, Cadis, Huelva, Jaén i Sevilla), les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla i el Camp de Tarragona, l'Alt Pirineu i Aran, i les Terres de l'Ebre, a Catalunya. Així, un total de 22 milions d'habitants, el 47% de la població, estan ja en fase 2.

A més, els departaments de salut de Castella i Lleó que encara estaven en fase 0, l'àrea metropolitana de Barcelona i la Comunitat de Madrid avancen a la primera fase de la desescalada. La Comunitat Valenciana també continua en la fase 1, com a mínim, una setmana més, ja que no ha sol·licitat el pas a la fase 2, després de notificar un lleu repunt de contagis. Una postura "responsable" que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aplaudit.

Què comporta la fase 2?

Les principals mesures que comporta la fase 2 relaxen el desconfinament:

  • Les franges horàries desapareixen per a les persones menors de 70 anys, els majors continuen tenint reservades les franges entre les 10:00 i les 12:00 hores i entre les 19:00 i les 20:00 hores.
  • Es permeten les reunions de famílies i amistats fins a 15 persones.
  • Torna l'activitat a l'interior dels bars. En la fase 1 es permet l'accés a les terrasses amb mesures de seguretat, i en la fase 2, a més, es pot accedir a l'interior dels establiments sense superar el 40% de l'aforament. Tot i això continua estant prohibit el consum dret, ha de ser sempre en la taula.
  • Obrin les piscines amb un aforament del 30% i es permet el bany a les platges.
  • Obrin cines i teatres amb butaca preassignada i amb un màxim de 50 persones en llocs tancats, sense superar un terç de l'aforament. Per a espectacles a l'aire lliure l'aforament màxim és de 400 persones guardant la distància de seguretat.
  • Obrin les zones comunes dels hotels. En la fase 1 ja es pot accedir a les habitacions dels hotels, però en la fase 2 obrin també les zones comunes sense superar un terç de l'aforament i mantenint la distància de seguretat.
  • S'amplia l'aforament dels comerços. S'elimina el requisit de la fase 1 pel qual només poden obrir els establiments de menys de 400 metres quadrats i s'incrementa l'aforament fins al 40% (en la fase 1 és del 30%). També poden obrir els centres comercials mantenint aquest límit, però les zones comunes romanen tancades.

288 municipis avancen algunes mesures de la fase 2

Al nostre territori, 288 municipis poden gaudir de mesures pròpies de la fase 2. Són aquells que tenen menys de 10.001 habitants i una densitat de població inferior a 100 habitants per quilòmetre quadrat.

Entre altres mesures, es deixen d'aplicar limitacions en els desplaçaments dels menors de 14 anys; podran obrir al públic establiments d'hoteleria i restauració per al consum dins del local, llevat de discoteques i bars d'oci nocturn, així com les terrasses a l'aire lliure, amb les mesures de seguretat i prevenció oportunes. També es flexibilitza l'assistència a vetlatoris, soterrars, llocs de culte i biblioteques i s'obrin les instal·lacions esportives.

També et pot interessar

stats