El 20% del xicotet comerç, en risc de tancament perquè no arriben les ajudes i els bancs no financen

La pandèmia modifica els hàbits de compra i els negocis locals acceleren la seua digitalització.

Interior d'una tenda de roba a València, en una imatge d'arxiu
Interior d'una tenda de roba a València, en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

La crisi generada per la Covid-19 ha redescobert el xicotet comerç de barri. Un 30% dels consumidors ha modificat els seus hàbits de compra per a acostar-se als establiments més pròxims, que a més han accelerat la seua digitalització amb la pandèmia per a facilitar les compres al veïnat, que principalment han fet els seus encàrrecs per WhatsApp. Però un 20% dels locals corre risc de tancar definitivament, després de mesos amb la persiana baixada per l’estat d’alarma.

A les dificultats dels negocis locals se suma un alentiment del consum, que no esperen que comence a normalitzar-se fins a setembre amb l’inici de curs escolar i la falta d’ajudes. Els processos burocràtics fan que les ajudes dels ajuntaments no arriben, mentre els bancs deneguen l’accés al finançament de l’Institut Valencià de Finances (IVF), de la Societat de Garantia Recíproca de la Comunitat Valenciana (SGR) o els crèdits de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO).

“Aquesta és la trista realitat”, ha lamentat el president de la Confederació del Comerç, Rafa Torres, durant la presentació de la campanya ‘Xicotet Comerç. El futur que compres’. Torres ha denunciat que les ajudes per concurrència competitiva que han dissenyat els ajuntaments “de tots els colors” impliquen un “procés farragós” i no estan arribant. A més, apunta que “ningú entén” que el govern espanyol no done llum verda als consistoris per a usar el seu romanent enfront de la crisi generada per la Covid-19.

Quant a l’accés a finançament, el president de Confecomerç ha assegurat que els crèdits de les institucions valencianes no serveixen tal com estan plantejats perquè “els bancs al final trien als millors clients, als més solvents”. “Em senta mal quan sent això de "ningú es quedarà arrere", perquè els més febles s’estan quedant arrere”, ha assegurat.

També et pot interessar

stats