El 18,5% dels contagis a la Comunitat Valenciana són personal sanitari

La consellera Ana Barceló insinuà que alguns adquiriren el virus per contacte amb familiars o amics, però després demanà disculpes.

El 18,5% dels contagis a la Comunitat Valenciana són personal sanitari
El 18,5% dels contagis a la Comunitat Valenciana són personal sanitari

Un dels col·lectius més exposats a la pandèmia de coronavirus és el personal sanitari, un sector en què els contagis creixen a tota velocitat. Ara per ara hi ha 485 professionals a la Comunitat Valenciana que han donat positiu del total de 2.616 casos registrats, un 18,5%. És a dir, vora un de cada cinc, el doble que a Itàlia.

Dimarts esclatava la polèmica quan la consellera de Sanitat, Ana Barceló, descartava que el motiu de l'elevat nombre de contagis es deguera a la falta de material de protecció i ho atribuïa al fet que alguns professionals van contraure el virus per entrar en contacte amb familiars i amics o, fins i tot, per importar-lo arran d'un viatge.

La resposta del sector mèdic va ser immediata. Sindicats i societats mèdiques demanaren explicacions i, fins i tot, la dimissió de la consellera. Segons asseguren, prioritzen l'atenció als pacients a la salut pròpia i que ho fan, a més, sense prou material. Andrés Cánovas, secretari general del sindicat de metges CESM-CV, va acusar la Generalitat d'enviar-los "a l’escorxador" perquè no treballen amb material adequat. "Nosaltres vestim com en el segle XIX i els xinesos estan en el segle XXI".

María Ángeles Medina, presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària, defensava que la taxa de contagis entre el personal sanitari s'explica perquè no treballen "dotats suficientment", i acusa el govern valencià de deixar-los "amb el cul a l'aire".

Les crítiques del sector forçaren la consellera de Sanitat a demanar disculpes per les declaracions anteriors, que, segons ella mateixa va reconéixer, no foren "afortunades". El president de la Generalitat, Ximo Puig, també ha demanat disculpes en nom del govern valencià: "Tots cometem errors", ha dit.

Les xifres de personal sanitari contagiat a Espanya són superiors a les d'Itàlia. Davant d’aquesta situació i la falta de material de protecció, el sector mèdic ha recorregut a la justícia i ha presentat una demanda al Suprem perquè inste el govern espanyol i, en concret, el Ministeri de Sanitat, a facilitar de manera immediata les mesures de seguretat per a previndre més contagis.

També et pot interessar

stats