177 nous positius i 18 brots més, 14 a València i l'àrea metropolitana

Sanitat demana la col·laboració dels ajuntaments per a vigilar les reunions socials, que ja causen el 48% dels contagis.

Un agent de policia local fa un control sobre l'ús de la mascareta a València
Un agent de policia local fa un control sobre l'ús de la mascareta a València / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

La Comunitat Valenciana acumula 177 nous casos de coronavirus i 18 nous brots en les últimes 24 hores, la majoria d’aquests, fins a set, vinculats a reunions socials. A hores d’ara se supera el centenar de brots des que es va alçar l’estat d’alarma. València, amb deu dels nous focus comunicats aquest dijous, i l'àrea metropolitana, amb quatre més, tornen a concentrar per segon dia gran part dels brots. D’altra banda, al nou balanç no s’inclou cap defunció més.

Atés l’origen de la majoria de brots, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha fet una crida a la prudència i demanarà la col·laboració dels ajuntaments perquè extremen les tasques de vigilància i les autoritzacions de les reunions, les trobades o els esdeveniments populars, de més de 150 persones, com estan compromesos després de la resolució del passat 17 de juliol.

Tot i que les reunions entre familiars i amics són actualment l’origen del 48% dels contagis, Barceló ha admés que la Generalitat manca d’eines per a prohibir aquestes trobades, perquè el marc legal impedeix limitar aquest dret. No obstant això, assegura que en molts municipis es dona la circumstància que, a pesar d’haver-se suspés les festes aquest estiu, la ciutadania continua reunint-se, per això “s’hi extremarà el control”.

“No hi ha festes, però hi ha trobades de gent al voltant d’una taula”, ha apuntat Barceló. La responsable de Sanitat ha recordat que els festejos o actes públics de més de 50 persones s’han de comunicar als ajuntaments i, en el cas que arriben a les 150 no només s’han de comunicar als consistoris, sinó que aquest ha de valorar si dona el vistiplau i, en cas d’autoritzar-lo, serà responsable de les mesures de control per a comprovar que en l’acte s’adopten les mesures preventives.

Joves d’entre 20 i 29 anys

Des que s’ha alçat l’estat d’alarma, la franja d’edat entre els 20 i els 29 anys és la que presenta més contagis. “No són casos greus, perquè el 6,1% han requerit hospitalització i el 0,37% han ingressat a l’UCI, però sí que poden contagiar i s'han convertit en el principal transmissor dels nous casos”, advertia la consellera.

Aquesta circumstància, unida al fet que el 37,7% dels nous positius de la Comunitat Valenciana són asimptomàtics, obliga a reforçar les mesures de vigilància i de seguretat per a evitar nous casos, segons ha argumentat Ana Barceló en la roda de premsa d’aquest dijous.

Quant a les 177 noves infeccions, les comarques del centre de la Comunitat Valenciana tornen a presentar el nombre més alt (125) i aglutinen 14 dels 18 brots notificats aquest dijous. Les segueixen les del sud (44) i les del nord (8). Quatre d’aquests contagis es localitzen a residències, i afecten un usuari i tres treballadors.

Amb aquestes xifres que ha confirmat Sanitat, creixen fins als 14.452 els pacients amb Covid-19 des que va començar la pandèmia al territori valencià, sense comptabilitzar les infeccions detectades només pels tests ràpids. Part d’aquests contagis s’associen als nous 18 brots detectats, dels quals 7 s’han originat en reunions socials, 4 en llocs d’oci, 3 en l’àmbit laboral i 2 extracomunitaris i, per últim, 2 d’origen nosocomial, és a dir, vinculats als hospitals.

Només a València els deu focus confirmats aquest dijous suposen 32 noves infeccions. Sumen altres 19 positius els dos brots localitzats a Burjassot, i altres dos de Manises i Mislata. Castelló de la Plana, Castalla, Benidorm o la Vila Joiosa són altres municipis que presenten brots.

Respecte a les hospitalitzacions, a hores d’ara hi ha 130 pacients amb Covid-19 ingressats, el que suposa una reducció de sis respecte al balanç d’ahir dimecres: 74 a València, 46 a Alacant i 10 a Castelló. A pesar de la rebaixa en els ingressos, hi ha una persona més que ahir a l’UCI. Les unitats de cures intensives d’Alacant acullen set pacients i les de València, cinc.

En la última jornada no s’ha registrat cap defunció, de manera que la xifra de víctimes de la pandèmia queda en 1.481 al territori valencià.

També et pot interessar