15 residències s'enfronten a sancions per no presentar plans de contingència contra la Covid-19

Oltra destaca que la incidència del virus en les residències s'ha reduït un 52,6% en l'últim mes.

Exteriors de la residència Domus Vi d'Alcoi, on s'investiga la mort 73 persones majors durant la pandèmia
Exteriors de la residència Domus Vi d'Alcoi, on s'investiga la mort 73 persones majors durant la pandèmia / À Punt NTC

La vicepresidenta i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha advertit aquest dijous a les Corts que un total de 15 residències privades de la Comunitat Valenciana s'enfronten a sancions per cometre una falta greu en no haver presentat els seus plans de contingència pel coronavirus, a pesar que el termini va acabar a la fi de juliol. La resta, 306 residències i 121 centres de dia, sí els han aportats.

En el ple de les Corts, en resposta a una pregunta de Ciutadans sobre les mesures addicionals en residències de majors, ha destacat que la incidència del virus en aquests centres s'ha reduït un 52% en l'últim mes i ha garantit que la Generalitat treballa per a “evitar que l'emergència sanitària es convertisca també en una emergència social”.

A les crítiques de Ciutadans per les dificultats en residències per a afrontar la tardor, Oltra ha recordat que aquest partit s'encarrega de l'àmbit residencial a la Comunitat de Madrid, on governa amb el PP, encara que no ha volgut entrar en “comparacions odioses” perquè creu que no és el seu estil.

La consellera ha remarcat que el protocol aprovat el passat 17 agost, on s'estableix el pla d'actuació en les residències de majors dependents, centres de dia, habitatges tutelats i centres de majors, està funcionant. Oltra assegura que la xifra de positius ha baixat de 57 a 27 en l'últim més, una baixada del 52,6%. Actualment hi ha sis centres sotmesos a vigilància activa, quatre a València, un a Alacant i un altre a Castelló. La titular d'Igualtat també ha posat en valor que els casos positius en centres residencials han crescut huit vegades menys des de juliol que en la població general.

Durant la seua intervenció, Oltra ha anunciat que la meitat dels prop d'11 milions que el Consell destinarà al sector per l'impacte de la pandèmia seran per a compensar l'esforç dels treballadors i gratificar els que han estat en primera línia. Una altra part anirà perquè les empreses compren material com televisors o tauletes, amb l'objectiu d'alleujar l'aïllament dels residents per les mesures més estrictes en què viuen a causa de la seua vulnerabilitat.

Entre les mesures del seu departament contra la segona onada es contempla un pla de xoc amb la contractació de 29 professionals per a agilitzar assumptes relacionats amb la pandèmia i de 12 nous inspectors com a reforç, així com l'equiparació salarial del personal sociosanitari de centres públics per a igualar-los als de la Conselleria de Sanitat. Això beneficiarà 56 metges i 184 infermeres a partir de 2021. Oltra també ha augurat que el pla d'infraestructures que estan ultimant, amb ajuda de fons europeus, permetrà avançar en els nous models residencials per a donar “una resposta més amable i centrada en les persones, el millor camí per a evitar les conseqüències dramàtiques de pandèmies”.

També et pot interessar

stats