Els 115 pobles valencians sense coronavirus

Malgrat que la pandèmia avança, hi ha encara un 21,2% de municipis que han superat les dues onades sense cap veí contagiat.

Imatge dels carrers de Culla
Imatge dels carrers de Culla / @Cullaturistica (Facebook)

Des de l'inici de la pandèmia més de 43.000 persones han sigut diagnosticades de Covid-19 amb PCR a la Comunitat Valenciana, i en les últimes dues setmanes s'han registrat 125,9 contagis per cada 100.000 habitants. Malgrat que la pandèmia avança sense descans, hi ha encara 115 pobles del territori que es resisteixen al virus i, per ara han superat les dues onades de la pandèmia del coronavirus sense cap veí contagiat.

El 21,2% de les localitats de la Comunitat Valenciana estan lliures de Covid-19. Agres, Aielo de Rugat, Aín, Almedíxer, Begís, Beniardà, Calles, Castellfort, Catí, Confrides, Fontanars dels Alforins, Gàtova, la Font de la Reina, la Llosa del Bisbe, Quatretondeta, Sempere, Sucaina, Torres Torres, Xodos, Vallibona, Vilanova de la Reina o Villores són alguns dels 11 municipis valencians que no tenen cap positiu entre els seus residents. És a dir, dos pobles de cada deu té zero contagis.

El denominador comú d'aquests municipis on la dalla del coronavirus ha passat de llarg és que es tracta de pobles amb menys de mil habitants situats en comarques d'interior, com ara els Ports, l'Alt Maestrat, l'Alcalatén, l'Alt Palància, l'Alt Millars, el Racó d'Ademús, els Serrans, la Foia de Bunyol, el Comtat o la Vall d'Albaida. Pobles, alguns d'un centenar d'habitants, amb una població major i on mai ha arribat la Covid-19.

Encara que en aquestes poblacions no hi ha casos de coronavirus, compleixen les mateixes obligacions marcades per les administracions que les ciutats amb més contagis. El fet que no registren positius no vol dir que baixen la guàrdia. Els seus veïns, la majoria jubilats, compleixen l'obligació de dur la mascareta, guardar la distància social, llavar-se les mans i totes les pautes que formen part ja la vida habitual de tots els espanyols. Són població de risc i actuen amb precaució perquè no volen que la Covid-19 toque la seua porta, i per ara és només una pandèmia que veuen a través de la televisió.

Poca població, conscienciació dels veïns, mesures de prevenció i sort

Una d'aquestes poblacions és Fageca, al Comptat, amb poc més de 100 habitants. El seu alcalde, Ismael Vidal, ha explicat a À Punt que el fet de no tindre contagiats és una barreja de factors com la poca població, la conscienciació dels veïns, les mesures de prevenció per part del municipi i la sort. “Hem tancat el centre social perquè la gent major va a jugar a les cartes i és impossible mantindre la distància, periòdicament es desinfecten els carrers, els punts de venda i el forn, es reparteixen mascaretes i gel de manera gratuïta i hem posat personal per a portar la compra a la gent major”, conta. La vida als pobles ha canviat i es redueix la vida social, que es limita “a asseure’s en els bancs o traure la cadira a la porta de casa i parlar amb distància amb els veïns”.

A l'interior de Castelló hi ha pobles xicotets però molt turístics, com és el cas de Culla, que també està sense cap cas, a pesar de les visites dels turistes. Culla, el cinqué poble de Comunitat Valenciana en sumar-se a la xarxa dels més bonics d'Espanya, invita els visitants a gaudir en el pont del 9 al 12 d'octubre de carrers i racons que conserven a la perfecció l'atmosfera de temps remots en una destinació segura.

Silvia Fabregat, informadora de l'Oficina de Turisme de Culla, ha indicat a À Punt que el fet de no tindre contagis unit a la distinció de poble bonic "anima els visitants". A més, segons explica, "hi ha panells amb un mapa per a fer una ruta que és tota a l'aire lliure". Per al pont esperen una ocupació del 100% i tenen previst passar de les 4 visites guiades habituals a 9.

Els alcaldes d'aquests pobles sense contagiats animen els veïns a no abaixar la guàrdia, ser prudents i constants perquè continuen l'absència de positius. Els veïns, per la seua banda, es mostren contents, però són conscients que el virus pot entrar en algun moment.

També et pot interessar

stats