"S’entrava per la porta, però s’eixia pels fumerals del crematori": l’infern de Mauthausen contat per l’alcoià Paco Aura

En el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust recuperem de l’arxiu de la radiotelevisió valenciana el testimoni d’un dels últims supervivents dels camps de concentració nazis

L’ajuntament d'Alcoi atorga la medalla d'honor de la ciutat a Paco Aura, supervivent de l'holocaust nazi / Arxiu RTVV

El 27 de gener es commemora l'alliberament el 1945 per les tropes soviètiques del camp de concentració i extermini nazi d'Auschwitz-Birkenau. Aquella data va ser oficialment proclamada, el novembre del 2005, Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust.

Un poc abans, el maig del 2005, es van gravar les imatges que acompanyen aquesta informació i que ara recuperem de l’arxiu de la radiotelevisió valenciana. La notícia es va emetre per primera vegada en l'informatiu Notícies Nou de Canal 9.

En aquell moment es complien seixanta anys de l'alliberament del camp nazi de Mathausen i l'Ajuntament d'Alcoi atorgava la medalla d'honor de la ciutat a l'alcoià Francesc Aura, un dels pocs supervivents d'aquest camp.

Aura, nascut el 1918, va morir el 2018, poc abans de complir els cent anys. Més conegut com el "senyó Paco", era un alcoià que, com una vintena més del seu poble, va patir l’infern dels camps de concentració nazis en la Segona Guerra Mundial. A Mauthausen van morir 120.000 persones, 7.000 d'ells eren espanyols.

També et pot interessar

stats