Dia de l'arxiu: Què era notícia el 9 de juny de l'any 1990?

En el Dia Internacional dels Arxius posem en valor el treball dels documentalistes de la televisió valenciana i fem un recull dels temes que eren notícia fa 32 anys, a més de celebrar la professió d'arxiver i de gestor d’informació

Imatge de com es treballava als arxius d'RTVV el 1990
Imatge de com es treballava als arxius d'RTVV els anys 90

El 9 juny de 1990, amb només nou mesos d'emissions de la televisió autonòmica, l'arxiu audiovisual valencià ja estava farcit d'històries. Ens hem preguntat quins tipus de notícies –les que la televisió pública començava a emetre– preservava –aquell nou arxiu– de la llum, la humitat i els canvis de temperatura.

Aquest treball ha sigut possible amb l'ajuda dels professionals que treballen al centre de documentació d’RTVV,' l'IVC i À Punt. Molts dels quals continuen vinculats professionalment al servei. Mitjançant la seua aportació els serveis informatius d'À Punt hem pogut localitzar algunes d'aquelles informacions. Les que eren notícia en l'estiu del 1990. Unes notícies que començaven a construir el que se seria el principal arxiu audiovisual del poble valencià.  

Arxiu i actualitat van agafats de la mà. Així és, dia rere dia. Un treball d'equip entre els periodistes i els documentalistes. Una faena sense la qual seria impossible desenvolupar la majoria d'informacions elaborades als mitjans de comunicació. A més d'enriquir altres formats culturals (documentals, pel·lícules, curtmetratges i fins i tot novel·les).

Amb la calor de 1990 les platges també estaven plenes

A Monòver arribaven les despulles mortals de l'escriptor José Martínez Ruiz 'Azorín'

Fa 32 anys Andalusia també estava en campanya electoral i acollia els mítings de Felipe González i José María Aznar

Banesto celebrava la seua junta d'accionistes i aprovava la Fundació Cultural Banesto

A la Fira del Llibre a València, marcada per la vaga dels jardiners, 'El peso de la paja' (T. Moix) era el llibre més venut

A Puçol es casava el mític jugador de bàsquet Brad Branson, ídol de l’afició del València Basket (temporades 88/94)

Reunió a Berlín Est de les dues Alemanyes amb els guanyadors de la Segona Guerra Mundial, per tal de tractar la reunificació

Els inicis del principal arxiu del poble valencià

Les imatges gravades els anys 90 dins del mateix arxiu d'RTVV ens han mostrat els professionals que allí treballaven. Molts dels quals hi continuen vinculats professionalment. En els vídeos es pot veure des de com eren les primeres cintes audiovisuals utilitzades, de polzada, d'umatic, i betacam sp. També els ordinadors PC on registraven el que anava arribant a l'arxiu. Unes imatges que hui dia sorprenen per veure treballadors fumant mentre manipulaven paper.

Aquestes imatges, dels primers anys del Centre de Documentació d'RTVV, que van ser gravades l'any 1991, mostren com ha evolucionat aquesta professió i com han canviat els seus fluxos de treball. Aquest 9 de juny, Dia Internacional dels Arxius, hem recordat també les condicions i mitjans tècnics en què es treballava als anys noranta.

Els arxivers, els documentalistes i els gestors d’informació mantenen viva una antiga professió iniciada a l'edat mitjana. Amb la revolució digital, des de mitjan segle XX, han hagut d'adaptar-se a noves realitats: la digitalització i creació d'arxius digitals, així com la gestió dels nous sistemes d'informació i documentació.

Imatge de l'arxiu RTVV amb les prestageries plenes de cintes
Imatge de l'arxiu RTVV amb les prestageries plenes de cintes / À Punt Mèdia
Important ús del paper als serveis de documentació (1991)
Important ús del paper als serveis de documentació (1991) / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats