Com era el debat electoral fa 28 anys?

El primer debat electoral de la televisió pública valenciana es va celebrar el dijous 25 de maig de l'any 1995, el mateix dia que el debat que oferirà enguany À Punt

Minuts finals del primer debat electoral a la televisió pública valenciana, el 25 de maig de 1995 / Arxiu RTVV

Era l'any 1995 i les eleccions a les Corts Valencianes se celebraven al maig. El dia 28 d'aquest mes el poble valencià, amb un cens de 3.131.187 votants, acudia a votar el 28 de maig. Abans d'aquesta jornada la televisió pública valenciana oferia per primera vegada el debat electoral amb els candidats a la presidència de la Generalitat. En la taula, els quatre partits polítics amb representació parlamentària en la legislatura que acabava:

Vicente Gonzalez Lizondo, per Unió València Independets i Centristes
Vicente Gonzalez Lizondo, per Unió València Independets i Centristes / Arxiu RTVV
Albert Taberner, per Esquerra Unida
Albert Taberner, per Esquerra Unida / Arxiu RTVV
Eduardo Zaplana, pel PP
Eduardo Zaplana, pel PP / Arxiu RTVV
Joan Lerma, pel PSOE PSPV
Joan Lerma, pel PSOE PSPV / Arxiu RTVV

El conductor del debat va ser el periodista Joaquim Genís, que cronòmetre a la mà controlava els temps d'intervenció des del plató. En concret, tres eren els minuts de què disposava cada candidat per a fer l'última intervenció en què resumien a l'audiència les seues propostes. L'orde de paraula venia acordat pel Consell d'Administració de RTVV. El debat, amb una durada de dues hores, s'emetia el dijous 25 de maig de l'any 1995, el mateix dia que se celebra el debat autonòmic de les eleccions del 2023. La jornada electoral també era la mateixa, el 28 de maig.

L'any 1995 els votants van ser 2.380.610 (76,0%) i 750.577 les abstencions (24,0%). Va ser un any electoral decisiu, ja que va marcar l'inici de la dreta en el govern de la Generalitat, després de tres legislatures dels socialistes a les Corts. Eduardo Zaplana va desbancar Joan Lerma com a president de la Generalitat, per majoria relativa, perquè va haver de governar en coalició amb Unió Valenciana.

La primera campanya electoral en Canal 9, l'any 1991

Aquestes imatges corresponen al primer debat autonòmic oferit per RTVV, no obstant això, no era el primer any de campanya electoral que vivia Canal 9. Ja el 1991 la jove televisió pública valenciana va oferir un ambiciós desplegament tècnic per a oferir tota la informació electoral. Encara que no existia aquest format del debat autonòmic, amb una xarxa de corresponsalies per tota la Comunitat Valenciana, es va donar veu a tots els candidats i candidates municipals i autonòmics. A més, la nit electoral, es va oferir un programa especial conduït pels periodistes Xelo Miralles i Salvador Caudeli, que s'allargaria fins a la matinada amb més d'un 95% del vot escrutat:

Les eleccions a les Corts Valencianes de l'any 1991 se celebraren el 26 de maig i els resultats donaren la victòria al PSPV-PSOE per majoria absoluta. Era la tercera i última legislatura en què el socialista Joan Lerma seria investit president de la Generalitat Valenciana, amb el suport aquesta vegada d'Esquerra Unida pel País Valencià.

També et pot interessar

stats