La conciliació, la sostenibilitat i el consum d'electricitat: les preocupacions de 1996 i de hui en dia

Unes cortinetes de Canal 9 de fa 26 anys demostren que hi ha objectius de la societat que no passen de moda

Una imatge d'una de les cortinetes de Canal de 1996 que parlava sobre el control en el consum de llum
Una imatge d'una de les cortinetes de Canal de 1996 que parlava sobre el control en el consum de llum / Arxiu RTVV
25 de novembre 2022 - 12:53

La radiotelevisió pública valenciana és un servei públic i sempre ho ha estat, també en la seua primera etapa com a Canal 9. D'aquesta manera, ofereix serveis que satisfan les necessitats de la societat, però també promouen valors per al benefici de la ciutadania. Com a tal, Canal 9 va dissenyar unes cortinetes per a conscienciar sobre inquietuds del segle passat. Les cortinetes són vídeos de menys de trenta segons que s'usaven entre les emissions. El que sorprén és com aquestes cortinetes, a pesar de tindre més de vint anys, podrien utilitzar-se hui en dia perquè són totalment actuals. Potser no en la forma, que es nota que ha envellit amb el pas del temps, però sí en el fons. Pertanyen al primer trimestre de 1996 de la radiotelevisió pública valenciana, però el missatge encara continua vigent.

Tenim la sensació que la societat ha canviat molt en els darrers anys, però hui ho posem en dubte en aquesta secció de Les notícies del matí en què cada últim divendres de mes ens endinsem en l'arxiu per a seleccionar joies com aquestes.

Juguem amb els nostres fills

En aquesta cortineta podem veure una mare molt ocupada amb les tasques domèstiques, un pare que no té massa temps lliure per estar amb els fills, i uns fills que es passen el dia fent zàping a la televisió. Si afegim al zàping l’ús d’una tauleta electrònica o un mòbil tenim uns problemes actuals, com podrien ser la falta d’atenció als fills i els problemes per arribar a una conciliació familiar. En aquest consell, la dona continua ocupant-se de les tasques de la casa, i encara que això ara no seria políticament correcte perquè es defensa la corresponsabilitat en les tasques domèstiques, la idea general és molt actual: la preocupació dels pares i mares pel temps que dediquem als nostres fills i filles.

Estalvieu energia elèctrica

Es tracta d’una persona que no té mirament a l’hora de consumir electricitat. És un malgastador d’energia que lluita contra el rebut de la llum, contra les acusacions d’insolidaritat i contra l’esgotament dels recursos naturals. Sembla que ens estiguen parlant de les notícies que omplin els espais informatius des de fa uns mesos: la pujada de la llum i la importància de fer xicotetes accions per a reduir la factura.

Utilitzeu el transport públic

Un cotxe deixant escapar fum i menjant-se persones, mentre una veu en off ens diu que hi ha transports més econòmics i menys agressius i contaminants que el cotxe, i ens recomana que ens desplacem en transport públic, en bicicleta o a peu. Més actual impossible. Estem parlant del segle XX i ja s'aconsellava el mateix que ara: potenciar el transport públic.

Encara que hui en dia això ha canviat prou, les ciutats són més amables per als vianants i per a la gent que utilitza la bicicleta, també hi ha molta més oferta de transport públic, amb noves línies de metro a València i els trams d'Alacant i Castelló de la Plana, però, tot i això, cal que reduïm en la mesura de les possibilitats l'ús dels vehicles particulars i també l'ús unipersonal de vehicles.

També et pot interessar

stats