De Xelva a la 'Viquipèdia': un veí dels Serrans és un dels editors més actius

El programa 'Tot és art' mostra Luis Ulzurrun, un dels autors que més escriu en espanyol i en valencià en l'enciclopèdia col·laborativa

'Viquipèdia', 'Tot és art' / À Punt Mèdia

Quantes vegades ens hem preguntat quin tipus de persona regala el temps, de manera generosa, per a engreixar les pàgines digitals de la Wikipedia –en valencià, Viquipèdia.

L'equip de Tot és art ha tingut l’oportunitat de conéixer i parlar amb una d’aquestes 17.000 persones que a tot el món es dedica, de manera voluntària i altruista, a mantindre el que potser s’ha convertit en el projecte col·laboratiu més important de la història.

Luis Ulzurrun, veí de Xelva i antic empleat de banca, és actualment un dels col·laboradors valencians més actius d’aquest projecte internacional. Hi col·labora des del 2006, on acumula 300.000 edicions de textos i va haver-hi un moment, quan acumulava uns 30.000 articles escrits en espanyol, en què va arribar a ser l’autor amb més escrits.

Luis Ulzurrun, l'editor valencià de la Wikipedia més actiu
Luis Ulzurrun, l'editor valencià de la Wikipedia més actiu / À Punt Mèdia

Un regiment de 140.000 voluntaris

Aquest projecte altruista suma molts voluntaris com Luis, persones que desitgen compartir el coneixement amb la societat al mateix temps que regalen un dels béns més preats per totes les persones: el temps. Luis ha explicat que en espanyol escriuen unes 17.000 persones. “En valencià, unes 1.300 persones. I en el conjunt de tota laViquipèdia hi haurà unes 140.000 persones”.

A la plataforma pugen dades i fotos, tot perquè estiguen a disposició de qualsevol consulta. Una ferramenta potent que ja suma 280 idiomes. “Si la Enciclopèdia il·lustrada en contenia 70.000 i en l'actualitat trobem prop de 700.000 entrades en valencià, es pot dir que hi ha deu vegades més entrades que en l’enciclopèdia original", apunta Josep Vicent, conductor del programa.

Ulzurrun aporta xifres. “Actualment s'hi poden trobar 1.700.000 entrades en espanyol. Dos milions i mig en francés. En anglés ja sumen més de 6 milions”.

Luis també participa en el projecte “Cap municipi sense foto”
Luis també participa en el projecte “Cap municipi sense foto” / À Punt Media

Projecte Cap Municipi sense Foto

Però el treball de Luis va més enllà. A més, forma part activa d’una iniciativa fotogràfica també vinculada a la mateixa plataforma. El projecte es diu Cap Municipi sense Foto.

““Inicialment ens pensàvem que tots els municipis d’Espanya tenien la seua foto, però ens adonarem que 2.300 pobles i antigues poblacions no en tenien. Des d’aleshores un grup de persones recorre Espanya. Ho fa des de 2015, per a documentar fotogràficament ciutats, pobles i antigues poblacions ara abandonades”.

Pel que fa a la Comunitat Valenciana, Luis ha explicat que el projecte està complet. “Tots els pobles valencians tenen la seua foto… però ara el que volem és que les imatges que puguem trobar en la Viquipèdia siguen representatives del que verdaderament ara hi ha al municipi, des d’un poliesportiu fins a un polígon industrial, etc.

També et pot interessar

stats