Com es va formar la identitat valenciana actual?

Tot és art reflexiona sobre la influència del romanticisme en la formació de les nacionalitats

La identitat valenciana
18 de desembre 2021 - 17:32

El romanticisme és un moviment artístic que ha influït en nombrosos aspectes dels països europeus, entre els quals figuren el que entenem hui dia per nacionalisme. En aquest sentit, la identitat valenciana moderna comença a construir-se en un període d’inspiració romàntica anomenada la Renaixença cap a la meitat del segle XIX i que culmina amb l’Exposició Regional de 1909.

Els valencians de la Renaixença vinculen el passat mític del nostre poble amb el gòtic, l’estil arquitectònic que predominava al segle XV, un moment d’esplendor al Regne de València. Prova d’això és el palau municipal de l’Exposició Regional, que reuneix elements de les Torres de Serrans, el Micalet o la Llotja dels Mercaders.

Josep Vicent entrevista el sociòleg Vicent Flor per a indagar més sobre aquesta qüestió i resoldre si la identitat valenciana és regionalista. En aquest sentit, Flor confirma que en la Renaixença sí que es fa un plantejament més regionalista, però que a partir dels seixanta sí que es proposa una identitat nacional alternativa. 

També et pot interessar

stats