Una tradició centenària: la processó de les Palmes d’Elx

Aquest diumenge se celebra Diumenge de Rams a Elx, una festa molt característica a la localitat per l’artesania de les palmes blanques.

Palmes blanques d'Elx
Palmes blanques d'Elx
24 de març 2024 - 12:11

El Diumenge de Rams a Elx marca el començament de les celebracions de la Setmana Santa, i des del 1997 va ser reconegut com a festa d’interés turístic internacional. La processó de les Palmes és l'esdeveniment central del dia. Hi destaca l’artesania de les palmes blanques, procedents dels horts de palmeres il·licitans, que porten els ciutadans.

La processó recorre els carrers principals del centre de la ciutat, des del passeig de l'Estació, al costat del palmerar d'Elx, fins a la Basílica de Santa Maria. El pas principal, conegut popularment com el pas de la Burreta, però que realment s'anomena Jesús Triomfant. Es coneix així perquè Jesús apareix damunt d'una somera i està acompanyat de milers de persones que porten palmes blanques.

Ací pots veure la retransmissió:

L’artesania i el comerç de les palmes blanques al llarg dels segles

La primera menció documentada del Diumenge de Rams a Elx data del 1371, quan el Consell Municipal col·laborà amb la festivitat repartint algunes almoines. Pel que fa al comerç de palmes blanques, se'n té constància des de l'inici del segle XV i ha tingut una importància històrica a la població. De fet, Sanchis Guarner recull la següent frase feta "Arribar tard, com les palmes d'Elx, que vingueren el Diumenge de Pasqua",  en textos documentals del segle XVIII.

Hui dia, a partir de Nadal, les famílies artesanes comencen a preparar les palmes i els rams per a poder vendre-les als mercats tradicionals la setmana abans del Diumenge de Rams.

L'artesania de la palma blanca està estretament lligada a la cultura d'Elx i, per això, va ser declarada patrimoni cultural de la humanitat per la UNESCO el 2000. Aquest reconeixement no només protegeix els elements paisatgístics de l'horta il·licitana, sinó també l'artesania vinculada amb la producció de les palmes blanques.

Si vols saber més sobre l’ofici dels palmerers d’Elx, ves a l’enllaç:

La palma blanca també està relacionada amb un altre dels patrimonis de la humanitat d'Elx: El misteri d'Elx, ja que quan baixa del cel l'àngel que anuncia a Maria la seua mort, porta una palma blanca (coneguda com 'la palmeta'). Eixa palma també es reparteix entre els assistents a la representació i es guarda com a protecció a casa.

Si vols saber més sobre el Misteri d'Elx, ací tens més informació:

També et pot interessar

stats