Per Sant Joan bacores: així de bé es menja a les mascletaes de la plaça dels Estels d’Alacant

En les fogueres de Sant Joan la gastronomia té un paper important i entre molts productes destaquen les miques amb embotit, el meló, les bacores i els dolços típics

La festa gastronòmica de les fogueres / À Punt Mèdia

Les figues primerenques i més sabroses no s’han perdut la mascletà de les festes de Sant Joan. Les bacores, la fruita primerenca de la figuera, i que mengen de nord a sud de la Comunitat Valenciana. I si parlem de Sant Joan, un bon exemple són els alacantins que aquests dies celebren la seua festa gran, les Fogueres de Sant Joan

Per si hi ha algun incrèdul, el refranyer ho recorda: “Per Sant Joan bacores, verdes o madures, segures. A l’agost, figues i most”. Perquè si algú encara no ho sabia, les bacores van per davant de la temporada de les figues, i per tant són les bacores les protagonistes dels dies de la festivitat de Sant Joan.  

Si parlem de festes valencianes i gastronomia, mentre que durant les mascletaes de Falles les degustacions gastronòmiques a la plaça de l’Ajuntament tenen lloc en alt, és a dir, en les cases i els balcons on es viu la disparada de la mà d’una bona picadeta preparada per a l’ocasió, a les ciutats de Castelló i Alacant tenen el costum de menjar a la mateixa plaça. 

“A Sant Joan bacores, verdes o madures, segures. A l’agost, figues i most”. Refranyer popular

En el cas de Castelló els protagonistes de les mascletaes de les festes de la Magdalena són els ximos, la coca de tomaca, els tramussos, la llonganissa seca o de Pasqua i els cacaus. A Alacant, l’equip de Fas Festa d’À Punt Mèdia, ha comprovat des de la plaça dels Estels quins productes alacantins són els predilectes per a degustar durant la mascletà.

La cara de Berta en veure les miquetes amb embutit, amb la calor que fa
La cara de Berta en veure les miquetes amb embutit, amb la calor que fa / À Punt Mèdia

Així de satisfets es mostraven davant les càmeres els membres de la comissió de la foguera Don Bosco. Han mostrat a Berta tot el que porten per a fer a afrontar una bona mascletà: miques amb embotit. La reportera s'ha sorprés en veure combinar les miques amb les altes temperatures. Els membres de la comissió li han contestat: “i també meló i unes bacores alacantines, que tot és molt refrescant”. 

Des de Torrevella, des de la foguera Molins del Calvari, han arribat a la plaça dels Estels els membres de la comissió, ben carregats. En aquest cas portaven alguns dels dolços més típics que mengen en festes. Una elaboració del forn Mudopan a base de mones i pans dolços. 

La comisió de la foguera arribada de Torrevella
La comisió de la foguera arribada de Torrevella / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats