Pau Alabajos: “La nostra responsabilitat com a músics, és donar difusió al nostre patrimoni literari"

Entrevistem i escoltem en directe la música de Pau Alabajos, que enguany fa 20 anys damunt dels escenaris

Entrevistem i escoltem en directe la música de Pau Alabajos en 'Les notícies del matí'

El cantautor de Torrent, Pau Alabajos, ha visitat hui l'estudi 3 de ràdio de 'Les notícies del matí'. Ens conta que va començar en la música de manera un poc fortuïta quan va començar a tocar la guitarra en la seua època d'estudiant. Recorda el dia que va decidir eixir a compartir la seua música al carrer, concretament al carrer del Micalet de València: "La sensació d'estar tocant en directe algunes de les cançons que m'agradava cantar en la intimitat i veure la resposta de la gent, que va ser tan bonica" va ser el que el va encisar i va fer que decidira continuar per aquest camí.

20 anys després, Pau Alabajos continua sentint una passió absoluta per la música. "La música és una forma de vida pràcticament, sobretot quan ets compositor, escrius les teues cançons i són com un quadern de bitàcola de la teua vida i de les coses que et preocupen individualment i socialment'. Alabajos considera que la música té una capacitat d'expressió que altres disciplines no poden aconseguir, gràcies a l'equilibri entre música i lletra.

A hores d'ara, està molt orgullós d'haver-se decantat per la seua passió: "Quan vaig començar no m'imaginava que arribaria a dedicar-me professionalment a un ofici tan meravellós". Estar 20 anys damunt els escenaris no és fàcil, i per això en 2022 ho celebrarà amb actuacions especials, que encara estan per tancar, i de les quals anirà donant detalls, sempre que la situació de la pandèmia ho permeta.

"Quan vaig començar no m'imaginava que arribaria a dedicar-me professionalment a un ofici tan meravellós"
Pau Alabajos durant l'entrevista de 'Les notícies del matí' de la ràdio d'À Punt
Pau Alabajos durant l'entrevista de 'Les notícies del matí' de la ràdio d'À Punt

Les cançons de Pau Alabajos tenen un punt autobiogràfic, i també l'actualitat és un dels ingredients principals. "Obris el diari, mires les xarxes, veus la televisió, escoltes la ràdio, t'arriben històries, i dius açò mereix convertir-se en una cançó".

"Obris el diari, mires les xarxes, veus la televisió, escoltes la ràdio, t'arriben històries, i dius açò mereix convertir-se en una cançó".

Per al cantautor de Torrent, l'honestedat és molt important a l'hora d'escriure les cançons. "Has d'anar a pit descobert. Quan les cançons ixen del cor, és quan més arriben a més gent, que al final és l'objectiu, emocionar". Per a ell, l'ofici de la música tracta de compartir emocions i sentiments, i quan algú s'identifica amb les teues cançons "no pots estar més feliç".

L'últim àlbum, que va presentar el febrer de 2020, a causa de la pandèmia no va poder tindre el recorregut comercial "normal". No obstant això, a pesar de les restriccions per la covid-19: "No em puc queixar. He tingut molta faena durant aquests dos anys. Gràcies a les plataformes digitals i xarxes, les cançons han pogut arribar al públic" i la prova és, explica, que la gent cantava les seues cançons durant els seus directes. Per al cantant, és en el directe quan les cançons cobren vida, i es percep si s'ha aconseguit "tocar la fibra sensible del públic".

Vicent Andrés Estellés, Miquel Martí i Pol, Salvador Espriu, Maria Mercè Marçal formen part de l'univers de les cançons d'Alabajos. De fet, Les hores mortes, el huité projecte discogràfic del cantautor, fa referència a un dels tres poemes del llibre Estimada Marta del poeta Miquel Martí i Pol. Com que la lectura del poema és individual, "La nostra responsabilitat com a músics, és donar difusió al patrimoni literari que tenim".

Pau Alabajos ens ha interpretat en directe "Utòpics, idealistes, ingenus", i ha acabat l'entrevista amb una adaptació musical del poema "Els amants" de Vicent Andrés Estellés. També ha conversat a través d'una connexió telefònica, amb el cantautor Cesk Freixas, amb qui ha compartit escenaris i mil batalles.

També et pot interessar

stats