Paco Zarzoso, fill d’acomiadat dels Alts Forns de Sagunt: "Recorde de xiquet preparant una roda de camió amb una veïna de 70 anys per a cremar-la"

Aquelles vivències viscudes de menut, que estaven ben guardades en la memòria, han eixit a la llum pel documental L’informe Kawasaki

Paco Zarzoso, dramaturg i fill d’acomiadat dels Alts Forns de Sagunt / À Punt Mèdia

El dramaturg Paco Zarzoso, fill d’un treballador que va ser acomiadat dels Alts Forns de Sagunt, ha recordat en el documental L’informe Kawasaki el moment en què la seua família va rebre la notícia. "Recorde estar a casa i que la carta arribara. El meu pare va ser un dels 150 treballadors que crec van acomiadar —ell treballava al tren 28—. I recorde aquella carta, que el meu pare va llegir...". Zarzoso, que en aquells anys era un xiquet, ho ha descrit com “un moment agredolç”, perquè si el ben cert era que son pare perdia el treball, "teníem la sensació que no estàvem sols, que hi havia un poble darrere".

Des dels xiquets i xiquetes fins als joves i majors, tots van eixir al carrer. “Tinc el record d'estar amb una veïna, una senyora de 70 anys, i els dos movent una roda de camió per a incendiar-la. Allí veies al poble unit, els xiquets amb els majors. Allò era una escena surrealista: allí estava jo, amb la meua veïna, la senyora Pilar, movent la roda entre els dos per a cremar-la, perquè calia parar-ho tot…", ha relatat Zarzoso en L’informe Kawasaki. El documental fa un repàs de la lluita veïnal davant el tancament de la fàbrica i a més s'endinsa en la història de l’informe Kawasaki, un estudi japonés elaborat per la Kawasaki Steel Corporation per tal d'avaluar la viabilitat de la indústria siderúrgica a Espanya que recomanava mantindre oberts els Alts Forns de Sagunt.

Una setmana abans de les eleccions, Felipe González, com a candidat, va vindre a Sagunt i al cinema Avinguda va dir que no es tancaria la fàbrica Jose María Barquero - Treballador de fàbrica i sindicalista

Pots veure el documental sencer ací:

També et pot interessar

stats