Onze joies de Concha Piquer se subhasten a París per més de 260.000 euros

Les netes de la cantant han tret a subhasta part del patrimoni que van heretar en morir la seua mare, Concha Márquez Piquer

Repassem els preus que han assolit en una subhasta a París les joies de la Piquer

La coneguda casa Sotheby’s ha subhastat a París onze joies que van pertànyer a Concha Piquer, per un preu total que ha superat els 260.000 euros.

En Som de casa, repassem les joies subhastades amb Enrique Marzal. L’indumentarista va conéixer Concha Piquer amb sis anys, perquè la seua mare era la modista que li va fer trages tan coneguts com el primer vestit d’andalusa que va lluir. Amb catorze anys va començar a ajudar la seua mare i per això va tindre molt bona relació amb la cantant, fruit de la qual té una gran col·lecció d’objectes, joies i roba relacionades amb l’artista, i que l’han convertit en un autèntic expert.

L'indumentarista Enrique Marzal va conéixer Concha Piquer i conserva molts records de la cantant
L'indumentarista Enrique Marzal va conéixer Concha Piquer i conserva molts records de la cantant

Una de les peces més conegudes per l’audiència són unes cridaneres arracades de diamants que tant la mítica cantant, com la seua filla Concha Márquez Piquer, lluïren en diferents programes televisius, com Tómbola, com ha corroborat Ximo Rovira, que se’n recordava de les joies. S’han venut per 10.795 euros, un preu baix, en opinió d’Enrique Marzal.

El collar de perles cultivades amb un fermall de diamants que Concha Piquer duia quan va concedir l’última entrevista en El corral de la Pacheca, amb Lauren Postigo, s’ha venut per 11.430 euros. Als vint anys de la seua mort, María Teresa Campos va conduir un programa d’homenatge en televisió, i va ser la seua filla qui portava aquest mateix collar. Ha sigut la tercera peça més valuosa de la subhasta.

La peça que ha assolit el segon preu més alt ha sigut un rellotge de Cartier, que tenia un preu d’eixida de 12.000 euros. Finalment, s’ha venut per 25.400 euros.

Algunes de les joies de la Piquer subhastades a París
Algunes de les joies de la Piquer subhastades a París

Però, sense dubte, la peça estrela de la subhasta, la que ha obtingut el preu més alt, ha sigut un anell amb diamants que, en paraules d’Enrique Marzal, l’artista portava quasi fins al moment de la seua mort. Es tracta d’un anell que exhibeix un gran diamant quadrat al centre, pel qual s’han pagat 82.550 euros.

D’altra banda, de les dotze peces que formaven la col·lecció que se subhastava, una peça s’ha quedat sense ningú que la comprara. Es tracta d’un altre anell de diamants, en aquest cas amb dues pedres principals, però, com explica Enrique Marzal, el valor de cada diamant depén del certificat que normalment acompanya les peces de gran tamany, per la qual cosa, segurament era molt més valuós el que sí que van aconseguir vendre. El valor estimat d’aquesta joia doble està entre els 18.000 i els 28.000 euros.

La col·lecció personal d'Enrique Marzal

Parlant d’aquesta tradició de les artistes de l’època d’atresorar joies, l’indumentarista explica que, a banda del valor sentimental que puguen tindre, era molt comú invertir en or o en pedres precioses per si en el futur l’èxit als escenaris canviava i necessitaven tindre on recórrer.

“Jo mateix tinc algunes peces guardades, però afortunadament no he hagut de necessitar vendre-les”, assegura Enrique. “I hui soc incapaç de desfer-me de cap dels records que tinc de Concha Piquer, perquè per a mi ha sigut un mite”.

Com a exemple, mostra un camafeu que Concha Piquer portava sempre en la solapa amb alguns cabells de quan va nàixer la seua filla, Conchitín, a l’interior. Per dins és de coure, però per fora és d’or i Enrique reconeix que aquests cabells els ha llevat, però que encara conserva la fotografia que també hi guardava Doña Concha a l’interior. “No sé quin valor té, ni ho he volgut fer valorar mai, perquè ho tinc a ma casa com a objecte d’exposició”.

Alguns dels records de Concha Piquer que conserva Enrique Marzal
Alguns dels records de Concha Piquer que conserva Enrique Marzal

A més de joies, conserva documents de la mateixa Concha Piquer, com per exemple multes que la cantant, famosa pel seu temperament i el nivell d’exigència que demanava a l’elenc que treballava amb ella, imposava als treballadors que entorpien d’alguna manera la bona marxa de l’espectacle. “Si per exemple dos treballadors es barallaven o algú portava les sabates brutes, els posava una multa i els deixava set dies sense treballar”, comenta Enrique, com a mostra del perfeccionisme de l’artista.

Els tresors de la Casa Museu de Concha Piquer

L’indumentarista va restaurar els vestits que formaren la primera exposició que l’Ajuntament de València va dedicar a Concha Piquer al Saló de Cristall, i posteriorment, les peces que s’exhibeixen a la Casa Museu de la cantant, al carrer Ruaya de València.

A més de trages mítics, com el vestit amb què va cantar “La Geperudeta”, el museu conserva objectes personals de l’artista, com les castanyoles, els ventalls, la màquina d’escriure, la càmera… i, no cal dir-ho, alguns dels famosos baüls de la Piquer.

Enrique Marzal ha portat al plató de 'Som de casa' molts records de Concha Piquer
Enrique Marzal ha portat al plató de 'Som de casa' molts records de Concha Piquer

A més de tot el que hi ha al museu, les netes han confessat que el que han subhastat en Sotheby’s és només un terç de les joies que van heretar de la seua àvia, a través de la seua mare, Concha Márquez Piquer. Sembla, per tant, que queden encara moltes joies per a mantindre viu el mite valencià de la copla, més enllà de les seues cançons, que són eternes i, aquestes sí, inestimables.

També et pot interessar

stats