Maje: "Quan les germanes em deien que estava molt guapa amb el trage de fallera, em vaig sentir molt valenciana"

Les publicacions de la monja tiktokera que va participar en l'Ofrena s'han fet virals en les xarxes socials

Maje, la monja tiktokera i fallera, parla amb Ximo Rovira i Pepa Gómez

María Jesús Torrente és una monja de la congregació religiosa Puresa de Maria, amb centres escolars a Ontinyent, i a l'avinguda del Cid i al Grau de València. Va ser fallera quan era una xiqueta i tenia el somni de tornar per a participar en l'Ofrena. Enguany ha complit aquest desig. Com que també té més de 50.000 seguidors en el seu compte de TikTok, les publicacions d'aquesta experiència fallera s'han viralitzat. En Som de casa, Maje ens ha contat com és el dia a dia d'una monja fallera i tiktokera.

P. Et feia molta il·lusió l'Ofrena? Com va ser l'experiència?

R. Va ser com un somni fet realitat. Feia 25 anys que no vivia a València, però enguany, que semblava que sí que estaria a casa per falles, vaig pensar que podia tindre una possibilitat. D'entrada, jo no sabia que podies eixir en l'Ofrena sense ser fallera de cap falla, però fa poc em vaig assabentar que sí que es podia i recorde que ja vaig pensar: "això en algun moment ho he de fer". I enguany ha ocorregut, encara que reconec que tota la comunitat s'ha comboiat un poc per a fer-ho possible també.

P. O siga que ha sigut un desig complit... però, literalment, veritat?

R. A Nadal, nosaltres fem l'amic invisible en la congregació i cadascú demana el que vol. I l'amic invisible ha de fer possible el que demanes. I jo vaig pensar "Aquesta és la meua oportunitat!" i vaig demanar eixir en l'Ofrena. I la meua amiga invisible m'ho havia de proporcionar tot: el vestit, els calcetins, les sabates, els monyos, que em feren els monyos... tot!

P. I quina sensació vas tindre el primer dia que et posares el vestit?

R. Va ser molt bonic, perquè jo em volia vestir, però, clar, una persona a soles no es pot vestir de fallera. Per tant, m'havien d'ajudar i al final estava tota la comunitat pendent de vestir-me i em vaig sentir un poc cohibida i pensava "Ai, mare!" Però totes m'ajudaren i una treballadora del col·legi es va oferir a pentinar-me i quan van acabar, algunes germanes s'acostaven i em deien "Però, que guapa estàs, María Jesús!" I jo em vaig sentir molt valenciana.

Imatges de les publicacions de Maje en Tik Tok
Imatges de les publicacions de Maje en Tik Tok

P. Tinc entés que en el recorregut de l'Ofrena vas descobrir alguns secrets, com per exemple que la gent berena, que la gent et diu coses boniques... Com va ser aquesta vivència?

R. Va ser molt bonic quan vaig passar al costat de la família, i vaig veure les meues nebodes que m'aplaudien i a ma mare que em deia "Guapa!" I després, al final del carrer de la Pau, una germana m'estava esperant i em va cridar "Guapa!" també. És molt bonic quan veus que coneixes gent, et reconeixen i et diuen "guapa". Jo no havia tingut mai aquesta experiència.

P. Tota l'Ofrena és molt especial, però com va ser el moment d'entrar a la plaça de la Mare de Déu?

R. M'havien advertit que havia de ser molt conscient de tot, perquè passava molt de pressa. I verdaderament, ho és. Jo anava pel carrer de la Pau i, de la meua filera, vaig ser la primera a veure la Mare de Déu, però no volia mirar, perquè vaig començar a sentir plorar a les falleres que anaven amb mi i em vaig commoure. Vaig pensar que era molt bonic sentir com la gent plorava d'emoció. Finalment, quan vaig girar i vaig mirar la Mare de Déu, vaig pensar que era enorme, grandíssima, que m'acollia... i de seguida vaig haver de mirar a terra, perquè si no haguera caigut, perquè s'ha d'estar pendent dels tacons i de tot. Justet abans d'entregar el ram, sí que vaig tindre temps de pensar "A tot el món que porte en el cor, cuida'ls, per favor!"

P. Quin moment més emotiu!

R. No tens temps de pensar en molt més...

Maje té una mà divina amb el Tik Tok

P. I del que has armat en TikTok què ens pot contar?

R. És que estic fent la tesi doctoral sobre el Tik Tok en la UPV...

P. Però com és això? Estàs fent una tesi doctoral sobre Tik Tok? En comunicació?

R. Sí.

P. I la teua experiència com a tiktoker formarà part d'aquesta tesi?

R. Aquesta és la idea. Em vaig adonar que fer una tesi sobre TikTok, sense saber ni com pujar un vídeo a Tik Tok, no tenia molt de sentit. Així que una vesprada vaig pujar un vídeo, vaig veure que la cosa funcionava, vaig seguir fent proves i, de sobte, quan vaig acabar el màster tenia 10.000 seguidors. Així que com que la cosa no anava malament, vaig decidir continuar, almenys fins a acabar la tesi... que encara no està acabada.

P. Una part del teu èxit és la salutació que utilitzes, no?

R. Potser. Dic sempre "Hola, Majetes!"... de Maje, clar.

També et pot interessar

stats