“Allí l'únic que sabíem és que calia mobilitzar tot un poble”: així protestaren les dones contra el tancament dels Alts Forns de Sagunt

El documental Informe Kawasaki recull el testimoni d'algunes de les dones que protagonitzaren la lluita veïnal contra el tancament de la siderúrgia

Luisa Molina ha parlat al documental 'Informe Kawasaki' / À Punt Mèdia

La història del tancament dels Alts Forns de Sagunt (Camp de Morvedre), l’any 1983, també es pot contar des del mercat del poble. Un lloc on les notícies aquells dies corrien com la pólvora i on moltes mobilitzacions començaven. Una d’aquelles històries és la que ha contat Luisa Molina en el documental Informe Kawasaki, emés per À Punt Mèdia. Molina ha recordat com, en assabentar-se al mercat que hi havia una reunió entre la direcció i el comité d'empresa, va pujar al balcó de la seu de CCOO i amb un megàfon va començar a cridar consignes: "Nosaltres també volem el nostre pa, que hem d'omplir el nostre carro!".

Anys després, la sensació que ha quedat en totes aquestes dones lluitadores, respecte de totes aquelles protestes aglutinadores de tot un veïnat, és que la mobilització era un acte desitjat i espontani. Aquella va ser una mobilització que, en defensa del futur de les famílies, naixia des del cor. “Allí l'únic que sabíem és que calia mobilitzar tot un poble”.

Tres dones al documental
Tres dones al documental / À Punt Mèdia

Ningú comprenia com es podia tancar una empresa com els Alts Forns. Com ha dit Rosa Balanzá, viuda d’un treballador de la fàbrica, tots esperaven alguna altra solució. “Tots pensàvem que calia lluitar perquè allò continuara viu… El ben cert és que no guanyàrem la guerra, però guanyàrem moltes batalles”. Les dones, treballadores o família de treballadors, es van mobilitzar amb força, i van arreplegar firmes per València, Madrid, Barcelona i moltes altres comunitats autònomes. En una jornada, aquelles dones van ser capaces d’arreplegar 60.000 firmes. Segons les fonts consultades del documental, a Madrid van presentar-ne més de 650.000.

Informe Kawasaki
Informe Kawasaki / À Punt Mèdia

L'Informe Kawasaki

El documental Informe Kawasaki conta com uns papers podrien haver canviat el curs de la història. Es tracta d'un estudi japonés elaborat per la Kawasaki Steel Corporation per tal d'avaluar la viabilitat de la indústria siderúrgica a Espanya. Aquest informe recomanava mantindre oberts els forns, però tot i aquella recomanació, la decisió política final del govern presidit per Felipe González va ser la de tancar la planta siderúrgica.

Pots veure el documental sencer ací:

També et pot interessar

stats