James Ellroy: "Les meues novel·les agraden perquè hi ha merda pertot arreu, violència, sexe i passió obsessiva"

El mestre del negre, l'escriptor James Ellroy, que es troba a València per a rebre un guardó al festival VLC Negra, ha visitat el programa 'Pròxima parada' de la ràdio d'À Punt

James Ellroy en Pròxima parada
James Ellroy en 'Pròxima parada'
À Punt Mèdia
04 de maig 2022 - 21:56

L'autor supervendes considerat el mestre del gènere negre, l'escriptor James Ellroy, es troba a València. L'autor de novel·les com La dalia negra i L.A. Confidential, que van arribar al cinema i va obtindre una gran popularitat, inaugura aquest dijous la dècima edició de VLC Negra, del que À Punt serà el mitjà oficial. Al festival, l'escriptor rebrà el premi González Ledesma a la trajectòria literària.

En l'entrevista feta per Laura Ribes, en què han tractat temes dels festivals i de la distinció rebuda per VLC Negra, Ellroy ha contestat amb el seu to irreverent que el caracteritza: "M'agraden els festivals només si puc ser l'estrela que inaugura i tanca l'acte... No m'interessa anar pul·lulant per allí, parlant amb altres escriptors..."

Àudio
James Ellroy sembra el 'Pánico' en Pròxima parada
James Ellroy sembra el 'Pánico' en Pròxima parada

James Ellroy ha dit a l'equip de Pròxima parada que ja coneixia la ciutat de València. Per a demostrar-ho s'ha referit a una història ―potser real o ficció― en què l'autor ha relatat que va tindre una nóvia, als anys huitanta: "es deia Cindy i em va deixar per un espanyol que s'anomenava Juan. I ells dos van acabar vivint a València. Així que quan pense en València, pense en Cindy".

"Hollywood és encara un lloc de perversió, sexe i drogues".

L'autor també ha parlat de l'última novel·la que acaba de publicar: Pánico (Literatura Random House), on ha retratat els baixos fons. Aquesta la dedica a Freddy Otash, un expolicia que en els anys cinquanta va extorquir estreles de cinema i polítics per a tapar escàndols en un Hollywood, del qual assegura, "és encara un lloc de perversió, sexe i drogues".

L'última novel·la de James Ellroy
L'última novel·la de James Ellroy

En l'última novel·la, en un to còmic ha relatat la vida d'aquest personatge real (Freddy Otash), que es va definir a ell mateix com "el tirà que va tindre com a ostatge Hollywood". L'equip del programa ha preguntat a l'autor nord-americà perquè pensa que agraden les seues novel·les. A la qual cosa ha contestat: "Les meues novel·les agraden perquè hi ha merda pertot arreu, violència, sexe, passió obsessiva...". I del personatge, Otash, ha dit que simplement l'explota perquè "està mort i puc escriure qualsevol cosa sobre ell". 

Preguntat per l'equip d'À Punt què diria a aquells lectors que encara no han descobert James Ellroy, ha contestat: "La gent parla sobre la drogaddicció, la gent parla sobre la corrupció, la gent parla sobre el pecat, però, en el rerefons d'aquests llibres està l'amooooooor".

Un escriptor 'hard boiled'

James Ellroy, conegut com el gos demoníac de la novel·la negra nord-americana, practica el que la crítica defineix com "hard boiled crime fiction", amb trames sòrdides i protagonistes durs, baquetejats pels colps de la vida. Podem dir que també ell ha cuinat el seu propi personatge a colp de titulars, cultivant la imatge d'escriptor a contracorrent (utilitza un bolígraf per a escriure i no té ordinador ni mòbil, ni veu la televisió, ni llig els diaris), que no es mossega la llengua a l'hora de dir el que pensa.

James Ellroy és conegut per no mossegar-se la llengua
James Ellroy és conegut per no mossegar-se la llengua

Raúl Diego ha espiat la seua trajectòria i l'ha sotmés a un rigorós interrogatori en Pròxima parada, que ens ha deixat algunes de les perles que mai escamoteja, quan te l'ocasió:

Què pensa de Harry Potter?

Harry Potter és un 'pinche puto'.

Què pensa d'Elon Musk?

És el tio que ha inventat el cotxe elèctric, no? Que el foten! A mi m'agraden els injectors, els motors de gasolina i els cotxes americans dels 70.

No té por que les personalitats de les quals s'ha burlat, polítics o estreles del cinema, el demanden?

No, perquè normalment és gent que ja s'ha mort. Quan jo estiga mort podeu dir el que us done la gana sobre mi. Podeu dir que James Ellroy es un 'pinche perro'.

Què opina de Putin?

Com li va dir el cap del Departament de Policia de Los Angeles a Freddy Otash: '"Saps, Freddy, hi ha gent que se n'ha d'anar d'ací". Putin se n'ha d'anar d'ací.

Què hi ha de veritat en les seues trames?

M'agrada que el lector es pregunte: serà això veritat o serà una invenció de l'autor?

Hi ha algun límit que mai s'atreveria a travessar en les seues novel·les?

No.

Àudio
James Ellroy investigat per Raúl Diego
Raúl Diego investiga a James Ellroy

Quan ha de triar un escriptor predilecte, Ellroy assenyala a Thomas Mallon, l'autor de Watergate, Finale i LandFall.

També et pot interessar

stats