Introvertit, violent i amb dificultat per a controlar la ira: el retrat psicològic que va permetre trobar l’assassí del crim de Pedralba

'L’hora fosca' enceta la segona temporada amb un succés que va commocionar aquest poble de la comarca dels Serrans el 2009

Pedralba
El primer capítol de la segona temporada de 'l'Hora Fosca' tracta el conegut com a crim de Pedralba / A Punt Mèdia

Al maig de 2009 la Policia Local de Pedralba (Serrans) troba el cadàver d’una dona a sa casa. Una pallissa brutal va ser la causa de la mort de Mari Carmen, de 55 anys. Així arranca la segona temporada de l’Hora fosca, el true crime de la televisió d’À Punt en què es reconstrueixen les investigacions dels crims més impactants dels anys recents al nostre territori.

A l’escena del crim s’observen signes de lluita i extrema violència. Les empremtes de l’assassí estan per tot arreu, però no estan fitxades a les bases de dades policials. Aquest és el punt de partida d’una costosa investigació per part dels agents de la Policia Local i la Guàrdia Civil en el conegut com a crim de Pedralba. Els investigadors treballaren de valent per aconseguir desvelar qui havia assassinat Mari Carmen.

 Els primer dies d’investigació la policia recull empremtes dactilars i testimonis de més de 50 persones que conformen el cercle més proper de la víctima. Així i tot, no es troba cap coincidència ressenyada en la base de dates. S’inicia una investigació clàssica que comprén presa de declaracions i comprovació de coartades. Es rastreja fins i tot l’eixida dels centres penitenciaris de les persones amb delictes similars, però sense cap mena de resultat.

Deduir com és l’assassí a través de l’escena del crim

Després de més d’un any d’indagacions sense resultat, la Guàrdia Civil activa una eina clau a l’hora de dibuixar la personalitat de l’assassí. En aquest sentit, la participació de Ramón Blas, Guàrdia Civil de la Unitat de Policia Judicial, és clau. Ofereix al grup d’homicidis la possibilitat de traçar un perfil criminal sobre el presumpte assassí. Un recurs que no era comú l’any 2010 i estava reservat a l’anàlisi de criminals serials. En el cas del crim de Pedralba només hi havia un crim i un escenari, fet que suposa haver d'inferir d’un únic escenari tota la informació, segons explica el criminòleg.

“Deixa molts elements en el lloc dels fets, com les seues empremtes i restes d’ADN i no es desfà del cos” Ramón Blas - Guàrdia Civil de la Unitat de Policia Judicial

El perfil psicològic suposa un gir en la investigació, ja que busca els incidis no només físics, sinó també psicològics que ha deixat l’autor en l’escenari del crim i que pot aportar informació sobre ell. En el crim de Pedralba es tracta d'un escenari desorganitzat, perquè l'autor no es va encarregar d'ocultar el rastre. “Deixa molts elements en el lloc dels fets, com les seues empremtes i restes d’ADN i no es desfà del cos”, explica l'especialista en perfil criminals.

Impulsiu i desorganitzat: el cercle s'estreta

Els agents descarten un atac premeditat i planificat amb antelació. En paraules de l’expert Ramón Blas, l'agressor sexual actua en domicilis i és el que obra de forma més regional, és a dir, en una zona molt pròxima al seu lloc de residència. La investigació detalla que es tracta d’un home àgil i fort, amb escassa tolerància a la frustració i falta de control de la ira. També afegeix que té una personalitat impulsiva i baixa capacitat intel·lectual. Tota una foto fixa que estreta el cercle i fa que els investigadors s’apropen encara més a l’assassí de Mari Carmen.

Ramón va fer una prospecció en Pedralba per a traçar el perfil. Allà va trobar l’empatia de tot els veïnat i es va implicar de manera personal en la resolució del crim. Es mostra emocionat quan recorda com el poble va premiar el seu treball amb una medalla al mèrit policial. En el primer capítol de la segona temporada de l'Hora fosca podeu conéixer tots els detalls del desenllaç de la investigació, que va allargar-se fins a quasi tres anys. 

Ramón es va implicar de manera personal en la investigació amb gran acollida entre la gent del poble
Ramón es va implicar de manera personal en la investigació amb gran acollida entre la gent del poble / À Punt
“Sempre tenia a Mari Carmen en els meus pensaments. L’Ajuntament de Pedralba, em va atorgar una medalla al mèrit policial. Sempre els porte amb mi” Ramón Blas - Guàrcia Civil de la Unitat Policial Judicial

Segona temporada: nous capítols dels crims que més han commocionat la societat valenciana

Nous capítols i noves inquietants investigacions mostren al descobert el treball dels agents policials i criminòlegs en la carrera cap a la recerca dels autors dels crims. Investigadors, familiars i membres de l’aparell judicial disseccionen pas a pas crims reals que han ocorregut en el nostre territori. Tot posant l’èmfasi a la mirada humana i la reconstrucció rigorosa dels fets. Tot amb un format televisiu en clau de suspens i una proposta visual amb trets cinematogràfics.

Tens tots els continguts de l'Hora Fosca en el web d’À Punt.

També et pot interessar

stats