Filadèlfia, ciutat cinematogràfica de Rocky Balboa

Seguiu els passos de Sylvester Stallone com a Rocky Balboa i descobriu els llocs més emblemàtics de Filadèlfia

Filadèlfia recentment ha trobat el seu lloc com a destinació artística i culinària
Filadèlfia recentment ha trobat el seu lloc com a destinació artística i culinària / Shutterstock

Filadèlfia, la sisena ciutat més gran del país, ha sigut durant molt de temps una destinació turística per a famílies i aficionats a la història. Però Filadèlfia, un fill mitjà oblidat entre Nova York i Washington, recentment ha trobat el seu lloc com a destinació artística i culinària. Els visitants hi podreu trobar galeries i museus de talla mundial, així com una oferta gastronòmica de primera qualitat que abasta des de xocolates artesans fins a diferents cuines d’arreu del món. Els acollidors barris de cases adossades de la ciutat s’entremesclen amb parcs, places i espais a l’aire lliure a la vora dels rius Delaware i Schuylkill.

Informació d'interés

Temperatura: 26 °C màxima i -12 °C mínima.

Moneda: Dòlar nord-americà.

Població: 1.576.000 habitants.

Hora: sis hores menys que a Espanya.  

Permisos: necessites demanar un certificat i viatjar amb passaport. 

Pagament recomanat: a tot arreu es pot pagar amb targeta, així que la solució més fàcil i còmoda és aquesta.

El consell de Valencians al món: Filadèlfia és una ciutat lleugerament més cara que València, així que prepara la cartera. Tot i açò, un dinar normal són uns 20 $ i un àpat en un restaurant de menjar ràpid costa al voltant de 9 $.  

Quina és la millor època de l’any per a anar a Filadèlfia?

Els magnífics parcs i espais a l’aire lliure de Filadèlfia, la ciutat de Rocky, poden disfrutar-se durant tot l’any, encara que, en realitat, les èpoques ideals per a visitar la ciutat són la primavera i la tardor. Els parcs i places locals compten amb multitud d’arbres en flor, que proporcionen un paisatge encantador en primavera i uns colors vius en plena tardor. Els hiverns a Filadèlfia són impredictibles i, de vegades, brutalment freds. Aquells que la visiten a l’hivern faran bé de triar un hotel a Center City, el centre de la ciutat, per tal d’evitar problemes de transport en cas de tempesta de neu.

Com moure’s per Filadèlfia

La zona de Center City està a 20-30 minuts en taxi des de l’Aeroport Internacional de Filadèlfia, depenent del trànsit. Els taxis cobren una tarifa plana obligatòria de 28,50 dòlars des de l’aeroport fins al centre de Filadèlfia, el qual inclou el districte de Center City i alguns barris perifèrics. El sistema de transport públic de la ciutat, Septa, opera una línia de tren des de la terminal B de l’aeroport amb parades en diverses estacions del centre.

Mentre que el centre de Filadèlfia està concentrat i és fàcilment transitable a peu, els qui planegen visitar atraccions a barris més allunyats poden viatjar en autobusos Septa i línies ferroviàries regionals. El bitllet d’autobús costa 2,50 dòlars i, atenció, perquè s’hi demana el preu exacte i en efectiu. Podeu adquirir fitxes i abonaments diaris o setmanals amb descompte, també. Els taxis són fàcils d’aconseguir als carrers del centre o des de qualsevol hotel.

Menjar i beguda que no us podeu perdre a Filadèlfia

El panorama gastronòmic de Filadèlfia és pròsper i no té res a envejar a qualsevol altra ciutat del món. Si us situeu a Rittenhouse Square, estareu a tir de pedra dels millors restaurants de la ciutat. Per a disfrutar d’una experiència gastronòmica de primera, podeu triar un dels molts restaurants dels tres herois culinaris de la ciutat: José Garcés, Stephen Starr i Marc Vetri. El barri xinés de Filadèlfia ofereix opcions il·limitades de menjar ètnic. Si el que busqueu és menjar ràpid, el Reading Terminal Market ofereix una infinitat d’opcions, des de plats típics locals, com ara cheesesteaks o hoagies, fins a formatge artesà a la graella i soul food (gastronomia tradicional afroamericana del sud dels Estats Units).

Els millors restaurants de la ciutat estan a tir de pedra de Rittenhouse Square
Els millors restaurants de la ciutat estan a tir de pedra de Rittenhouse Square / Shutterstock

Cultura a Filadèlfia

La pedra angular del panorama artístic de Filadèlfia és el majestuós Museu d’Art, recentment reforçat amb un edifici annex a l’altre costat del carrer que li ha permés ampliar el seu ja impressionant espai expositiu. Els visitants no podeu perdre-vos la mundialment coneguda col·lecció Barnes, de pintures impressionistes. És d’un valor incalculable i, fa poc, ha sigut traslladada des dels suburbis fins a unes noves instal·lacions al Benjamin Franklin Parkway. Però, sense dubte, la joia de la corona cultural de Filadèlfia és el programa d’Art Mural de la ciutat, el qual li ha donat el títol de Capital Mundial del Mural. Podeu fer un recorregut en tramvia per diversos barris de Filadèlfia per a contemplar edificis transformats en tot tipus d’imaginatius murals. D’una altra banda, si esteu interessats en les galeries locals, hauríeu de passar un dia recorrent els carrers 2 i 3 d’Old City, on trobareu una impressionant varietat d’obres d’art originals i artesanes. Els centres d’exhibició més destacats són The Clay Studio i The Center for Art in Wood. A més a més, Old City acull el popular First Friday, esdeveniment on se celebren les inauguracions de les noves exposicions de les galeries amb un poc de vi i formatge.

Durant el període que va des de la primavera a la tardor, Filadèlfia ofereix una infinitat d’esdeveniments de carrer als barris, com ara el 2nd Street Festival a Northern Liberties, l’exposició bianual de belles arts de Rittenhouse Square i les concentracions de camions de cuina a Fairmount. Entre els festivals de música d’estiu destaquen el XPoNential Music Festival, que se celebra el mes de juliol a l’altre costat del riu Delaware, a Camden, i el relativament nou Made in America Festival, que se celebra el cap de setmana del Dia dels Treballadors. Penn’s Landing, al riu Delaware, acull, amb freqüència, esdeveniments gratuïts durant tot l’estiu. I no vos penedireu de passejar per South 9th Street a mitjan maig, quan el mercat a l’aire lliure més antic del país celebra el Festival Anual del Mercat Italià.

Consells per a viatjar a Filadèlfia

Sí, Filadèlfia és una gran ciutat, però la majoria de les seues atraccions històriques i culturals es troben a Center City o al llarg de Benjamin Franklin Parkway. Trobar aparcament a la ciutat és difícil, per la qual cosa caminar i el transport públic són les alternatives menys estressants. El Reading Terminal Market, parada habitual per a fer la compra o per a esmorzar, s’ompli de gent durant les convencions i altres grans esdeveniments, com ara l’Exposició Anual de Flors de Filadèlfia, així que cal arribar prompte al mercat.

Els imprescindibles a Filadèlfia

Parc Fairmount

Si voleu disfrutar dels paisatges de Filadèlfia i vos agrada la naturalesa, el parc Fairmount és el lloc ideal. Es tracta d'una combinació de 63 parcs situats en una gran extensió de terreny. I, no només això, sinó que el parc ofereix múltiples activitats divertides com ara ciclisme, patinatge i observació d'ocells. Si viatgeu amb xiquets, de segur que a Fairmount estaran com en un paradís!

Si esteu de vacances amb la família, és un lloc que no pot faltar a la vostra llista. És una gran oportunitat per a relaxar-se, apreciar la bellesa de la naturalesa i, fins i tot, organitzar un pícnic.

Fairmount Park
Fairmount Park / Shutterstock

Philadelphia Museum of Art

Tot i que totes les ciutats tenen el seu propi museu d’art, i Filadèlfia no n’és una excepció, hi ha alguna cosa que diferencia el Museu d'Art de Filadèlfia de la resta.

Coneixeu la pel·lícula Rocky Balboa? Aquest museu és una part vital de la pel·lícula i, fins i tot, té un lloc dedicat a aquest personatge de ficció a la seua façana. El Museu d'Art de Filadèlfia alberga innombrables obres mestres d’artistes famosos d’arreu del món, com ara Van Gogh, Renoir, Degas o Picasso. Les peces, totes elles originals, es conserven en bon estat.

El Museu d'Art de Filadèlfia data de l’any 1876 i compta amb més de 230.000 peces úniques. Rep molts visitants i s'assegura de mantindre l'interés del públic amb l’exhibició de 25 exposicions noves de manera anual.

Philadelphia Museum of Art
Philadelphia Museum of Art / Shutterstock

Independence Hall 

L’Independence Hall no només és un dels llocs més bonics de Filadèlfia, sinó, també, un dels edificis més importants de tots els Estats Units d’Amèrica. L'edifici es va construir el segle XVII, quan l'estil georgià de construcció esta sent adoptat per tot el país. Ací va ser on la Constitució dels Estats Units va ser acceptada pel poble després de la firma de la Declaració d'Independència per la Colònia de Pennsilvània.

Sorprenentment, Filadèlfia alberga molts escenaris cinematogràfics. Fins i tot, pot comparar-se amb Nova York o Los Angeles. Si voleu saber més sobre la història de la ciutat i del país o, si teniu algun dubte, no podeu perdre-vos aquest lloc de Filadèlfia.

Italian Market

És ben sabut que molts italians van haver d’emigrar als Estats Units. La majoria d'ells també es van traslladar a Filadèlfia i així és com va sorgir el mercat. L’Italian Market és un gran mercat fundat pels italians a Filadèlfia i està ple de productes frescos procedents de les granges dels agricultors mateixos.

Al mercat s’aprecia la cultura dels innombrables immigrants d'Itàlia i, si voleu donar-vos un capritx amb el millor menjar italià de Filadèlfia, aquest és, sense dubte, el lloc indicat. Trobareu una comunitat acollidora que respecta i valora la cultura dels altres.

Italian Market
Italian Market / Shutterstock

Philadelphia City Hall 

Si us agrada la política o l'arquitectura, en general, heu de visitar l'Ajuntament de Filadèlfia. Es tracta d’un dels llocs més pintorescs de la ciutat. Estar entre les parets de l'Ajuntament és com entrar en una màquina del temps, ja que tot està exactament igual que l’any 1892. L'edifici és un exemple perfecte de com eren els edificis de maçoneria.

Podeu fer-hi una visita oficial o, simplement, passar l'estona al seu centre mentre veieu alguna actuació. Ací, hi ha moltes coses a fer i, si voleu saber qui és la figura gegant que està a la part alta de l'edifici, es tracta de William Penn, l’home que va fundar la província de Pennsilvània.

Philadelphia City Hall
Philadelphia City Hall / Shutterstock

The BioPond

L’any 1897, el doctor John M. McFarland va fundar aquest jardí botànic i és que, simplement, volia un espai on la gent poguera disfrutar de la botànica tant com ell. Així va començar el BioPond.

És una de les millors joies ocultes de Filadèlfia i tot el món hauria de visitar-lo si alguna vegada passa per la ciutat. El BioPond està amagat entre dos dels edificis més històrics de Filadèlfia i compta amb un jardí i un parc que alberguen alguns dels majors tresors de la botànica. El BioPond es pot visitar durant tot l'any i és tan bonic a l'hivern com a la primavera.

Elfreth’s Alley

Si no esteu familiaritzats amb Elfreth's Alley, ací teniu una dada curiosa: es tracta del carrer més antic dels Estats Units d'Amèrica. Està situat al barri antic de Filadèlfia i, per la seua bellesa, és de visita obligada.

Elfreth's Alley data de l’any 1703 i està format per 32 cases. Totes elles van ser construïdes entre els anys 1703 i 1836, per la qual cosa es tracta d'edificis realment antics. Fins i tot, més antics que l'arquitectura victoriana!

Per a tota la nostra gent d'Instagram, Elfreth's Alley és un dels llocs més fotografiables de tota la ciutat i no podeu vindre a Filadèlfia sense retre homenatge a aquest carrer ple d’encant. Està considerat Monument Històric Nacional.

Elfreth’s Alley
Elfreth’s Alley / Shutterstock

The Magic Gardens

Si busqueu un altre lloc fotografiable, però amb un ambient molt més interactiu, The Magic Gardens és el vostre lloc. Està situat al cor de Filadèlfia i alberga nombroses instal·lacions artístiques i bells paisatges de la ciutat.

The Magic Gardens, o Jardins Màgics en valencià, són una instal·lació artística pública que alberga la vida i obra d’Isaiah Zagar. Es poden passar incomptables hores passejant per aquest increïble lloc, on es poden admirar múltiples mosaics i, a més , llegir sobre la història dels tèxtils.

El lloc s'il·lumina d’una manera especial amb la llum del sol i, si el visiteu el moment perfecte del dia, podreu fer unes fotos espectaculars per a Instagram! El lloc també és perfecte per a tots els enamorats, ja que té una cosa inexplicablement romàntica... Comproveu-ho vosaltres mateixos!

Camp's Cheesesteak

Quin viatge a Filadèlfia està complet sense provar el mundialment famós Philly Cheesesteak? Hi ha molts llocs que diuen haver sigut els primers a inventar aquest increïble plat, però, sens dubte, de tots ells, Camp's n’és el millor.

L'establiment serveix la mateixa recepta de Philly cheesesteaks des de l’any 1947. A més , és un local familiar, la qual cosa el fa encara més acollidor i reconfortant. Hui en dia, Camp's no només servix Philly Cheesesteaks, sinó també una gran varietat de plats.

Philly Cheesesteak
Philly Cheesesteak / Shutterstock

Filadèlfia és una ciutat vibrant amb una vasta herència estatunidenca, de la qual està ben orgullosa. Té tants llocs rics en cultura i història que no és d'estranyar que siga una destinació idònia per a viatjar.

També et pot interessar

stats