Esquilar en el segle XXI

Miriam Tena i Joel Pascual, de Morella (Ports), ens expliquen l’evolució de la tècnica

Com és esquilar al segle XXI? / Shutterstock

L’esquilat de les ovelles és necessari almenys una vegada a l’any per a evitar que aquests animals passen calor, i també per a mantindre'n la higiene. Miriam Tena i Joel Pascual, de Morella (Ports), ens han explicat l’evolució de l’ofici en De mar i bancal. A més, ens han aclarit alguns dubtes, com el temps que es tarda a esquilar una ovella o si afecta el color en el temps d’esquilat.

Quant de temps costa esquilar una ovella?

Factors com el tipus i la qualitat de la llana i la presència o no de brutícia influeixen en el temps que costa esquilar una ovella. Però, “normalment, de dos a tres minuts per ovella”, explica Miriam Tena en De mar i bancal.

Afecta el color de l’ovella?

“Si tens llum, no”, diu somrient Miriam. “Normalment, les negres són més fàcils d’esquilar. També depén de com estiguen de grosses”, assegura per la seua experiència. 

Miriam Tena esquilant una ovella negra
Miriam Tena esquilant una ovella negra

Ha canviat la manera d’esquilar?

Antigament s’esquilava amb tisores, afirma Joel. “Jo no he vist. El meu pare crec que sí que ho deu haver vist”, explica Joel mentre ens en mostra unes d’aquella època. “La gent feia inclús dibuixos (espigues) a les ovelles. La veritat és que és molt xulo i és digne d’admirar. Ara ja pràcticament açò no es fa, a menys que siga per a una fira”.

Joel Pascual ens mostra unes tisores antigues
Joel Pascual ens mostra unes tisores antigues

Després de les tisores, s’empraven unes maquinetes amb dues fulles que feien funcionar manualment. “Açò sí que ho he vist jo de menudet, i inclús ho he utilitzat”, conta Joel. I posteriorment, ja van aparéixer les màquines elèctriques, amb motor o connectades amb cable.

Posteriorment, ja van aparéixer les màquines elèctriques, amb motor o connectades amb cable
Posteriorment, ja van aparéixer les màquines elèctriques, amb motor o connectades amb cable

Les millores tècniques han facilitat molt aquest treball, però la traça i la forma física no podem negar que també ajuda, com en el cas de Miriam.

També et pot interessar

stats