Per què Espinete va acabar la seua vida en un abocador?

Quina relació tenia Espinete amb el vestuari de la reina Letícia quan era periodista?

Espinete no va poder acabar en un museu, com es mereixia
20 d'octubre 2022 - 22:03

Aquesta setmana, en Zoom "L'amenaça de l'amiant", hem conegut els motius pels quals el trage d'Espinete, el mític personatge de Barrio Sésamo, i la roba de la reina Letícia quan exercia de periodista, entre altres, van acabar en un abocador de residus perillosos.

Els platós de TVE estaven fets d'aquest material, l'amiant. El trage d'Espinete, el vestuari d'alguns presentadors i altres objectes se'n va contaminar.

En dues de les plantes dels anomenats estudis de color de Prado del Rey, la principal localització d'estudis de Radiotelevisió Espanyola, "es trobava tot el vestuari guardat. Hi estaven Espinete, el seu amic Don Pin Pon, els Electroduendes de La bola de cristal, la roba de la reina Letícia quan era presentadora del Telediario... una infinitat de coses", afirma Pablo Herráiz, periodista d'investigació d'El Mundo.

Pablo Herráiz, periodista d'investigació d'El Mundo
Pablo Herráiz, periodista d'investigació d'El Mundo

El 2015 es va prendre la decisió de desmantellar aquests edificis, per a construir-los de nou, i van ordenar buidar-los. "Als treballadors els van donar tan sols un termini de dues hores per a salvar tot el que pogueren del vestuari, i tot el que es va quedar dins anà a l'abocador. "Els estudis realitzats decidiren que la roba era impossible de netejar. Les fibres d'amiant són molt fines, molt xicotetes, es van endinsant en el teixit i, encara que ho fiques a la llavadora, no queda net", diu Pablo Herráiz.

Espinete, una icona infantil de diverses generacions, no va poder acabar en un museu, com es mereixia. Per contra, per tractar-se d'un dels objectes insalvables, va acabar en un abocador especialitzat en residus perillosos, ubicat a San Fernando de Henares (Madrid).

Chelo Vivares, l'actriu que estava dins d'Espinete, no va estar afectada en principi
Chelo Vivares, l'actriu que estava dins d'Espinete, no va estar afectada en principi

Pogueren estar exposades a l'amiant les persones que entraren en contacte amb aquest vestuari? Corrien algun risc l'actriu que portava el trage d'Espinete, Chelo Vivares, i la mateixa reina Letícia, quan presentava l'informatiu de TVE?

El trage d'Espinete i el vestuari de la reina Letícia quan era periodista se'n va contaminar
El trage d'Espinete i el vestuari de la reina Letícia quan era periodista se'n va contaminar

"No hi va haver una exposició a l'amiant, ni de Letícia ni de qualsevol dels presentadors que utilitzaren aquest vestuari, perquè realment això era com un magatzem on ja no s'utilitzaven les coses", assegura Herráiz. "Chelo Vivares, l'actriu que estava dins d'Espinete, no va estar afectada en principi", indica el periodista.

També et pot interessar

stats