Conchi Rodrigo, la palmerera d'Elx que ha transmés la seua saviesa de generació en generació

El programa Ciutats Desaparegudes ha arreplegat el testimoni d’una dona que ha heretat la passió familiar per l’art de treballar la palma blanca

Fa ara vint-i-quatre anys va començar a ensenyar a trenar palma a les noves generacions

Elx (Baix Vinalopó) és pràcticament l’únic productor de palma blanca al món, un producte que els artesans fabriquen amb cura durant tot l’any perquè tinga protagonisme en Setmana Santa. Es tracta de creacions úniques, elaborades de manera artesanal i cuidada, amb palma blanca.

La professió de palmerer és el motor econòmic de moltes famílies, com la de Conchi Rodrigo. El seu iaio Pepe vivia del negoci que donava la palmera, d'on extreien la palma blanca, i sa mare va continuar amb l’ofici. Conchi ha heretat aquesta passió i ha contat a l'equip del programa Ciutats Desaparegudes que de ben menuda, en tornar de l’escola, s’asseia al voltant de la taula juntament amb sa mare i ahí va començar “a tallar palmetes o a treure-li l’esqueneta de la palma, que es diu, per a separar-les” i ja mai ho va deixar de fer. 

Una imatge de la família de Conchi treballant la palma blanca
Una imatge de la família de Conchi treballant la palma blanca / Ciutats Desaparegudes

Fa ara vint-i-quatre anys va començar a ensenyar a trenar palma a les noves generacions perquè no es perdera la tradició. “El que s'ha de fer és continuar i estar orgullosos del fet que el teu treball i la teua passió puga continuar en altres mans més joves que venen darrere i que es puga seguir veient l’artesania que tenim en Elx, que és única en el món sencer”. 

Però també ha contat que el començament no va ser fàcil: “els palmerers no estaven d’acord en el fet que jo ensenyara l’artesania”, ja que, com ha explicat Conchi, aquesta professió tradicional i familiar forma part d’un món tancat i no volien estendre-la.

Conchi va començar a ensenyar a treballar la palma a les noves generacions
Conchi va començar a ensenyar a treballar la palma a les noves generacions / Ciutats Desaparegudes

Conchi s’emociona en pensar com estarien d'orgullosos els seus familiars amb tot el treball que està fent per a mantindre viu l’ofici i l’interés pels rams de palma blanca.

També et pot interessar

stats