El cartell de Cullera va ser modificat amb el nom de 'Culebra' tal dia com hui en 2004

El veïnat ho va considerar com una agressió contra la icona de la localitat

Qui s’amagava darrere d’aquesta malifeta?
24 d'octubre 2022 - 19:58

El cartell amb les lletres que formen la paraula Cullera, ubicades a la muntanya, és un dels símbols més representatius de la localitat de la Ribera Baixa. Però el 24 d’octubre de 2004 va despertar amb un aspecte molt diferent. “Aquell matí els conductors que s’acostaven a Cullera es quedaren atònits en comprovar que en lloc de Cullera, el característic cartell que posava Cullera, apareixia el mot Culebra", contava el periodista Paco Martínez al programa Va passar ací d’À Punt.

 “Els misteriosos sabotejadors van actuar de nit, modificant les lletres de Cullera amb quatre llençols enormes blancs, enganxats amb pedres a la muntanya”, explicava Paco Martínez. Aquests llençols van ser retirats a última hora de la vesprada per un grup d’escaladors de la policia.

El periodista Paco Martínez qualifica aquest tipus d’accions com una “temeritat”: “La serra de les raboses té inclinació on estan ubicades les lletres, i a més, i si damunt es fa de nit, amb poca llum…”, indicava Martínez. 

El periodista Paco Martínez qualifica aquest tipus d’accions com una “temeritat”
El periodista Paco Martínez qualifica aquest tipus d’accions com una “temeritat”

 Els cullerans ho van percebre com una agressió a una icona de la localitat, amb molta història darrere.

Qui s’amagava darrere d’aquesta malifeta?

Un misteriós grup autodenominat Comando Culebra va enviar una nota de premsa als mitjans de comunicació, i va publicar una pàgina web amb un vídeo amb les imatges de com havien dut a terme la modificació de les lletres. En aquesta nota, argumentaven que es trobaven en contra de la urbanització indiscriminada, i també en contra de les mateixes lletres, ja que consideraven que atacaven a imatge i el paisatge de la serra. L’acció del Comando Culebra es va convertir en un misteri popular perquè mai no en van trobar els autors. 

La història del mític cartell

Aquesta idea de cartell a l’estil Hollywood fou d’Enrique Torres, qui va proposar la idea a l’Ajuntament de Cullera per a donar projecció al municipi. Un equip de vora huit joves va treballar en l’execució del projecte durant tres mesos en 1973.

L’execució del projecte es va fer durant tres mesos en 1973
L’execució del projecte es va fer durant tres mesos en 1973

No va ser gens fàcil. Van pintar de blanc uns cudols de vora 30 centímetres, i alineaven el contorn de les lletres anant-se'n a les diverses carreteres de la zona. Probablement, el treball hui dia hauria sigut ben diferent, i més senzill.

La idea a l’estil del cartell de Hollywood fou d’Enrique Torres
La idea a l’estil del cartell de Hollywood fou d’Enrique Torres

També et pot interessar

stats