Canals, el poble on molt pocs saben que va començar la nissaga i la llegenda dels Borja

El poble de la Costera va assistir al naixement, un 31 desembre del 1378, d’Alfons de Borja, que es convertiria en el papa Calixt III

Calixt III va nàixer a Canals

Xàtiva (Costera) i Gandia (Safor) solen ser les dues ciutats que s'associen a la saga dels Borja. Una família reconeguda fonamentalment per tres personatges, dos d'ells papes notables: Alexandre VI i Calixt III; i l'altre, Sant Francesc de Borja. Però cal parar atenció on tot va començar. I eixa població té un nom, Canals.

En arribar a Canals (Costera), al centre del poble s'alça una torreta que recorda on va nàixer, un 31 desembre del 1378, Alfons de Borja. Ell esdevindria el papa Calixt III. Al parc Calixt III de Canals, una estàtua recorda el vincle amb el poble. En l'actualitat, un antic oratori és el que queda d'un conjunt palatí, lloc del naixement de qui arribaria a ser papa. Ho hem visitat gràcies al documental Buscant els Borja, que ja està disponible per a veure a la carta en el web d'À Punt.

A Canals, una estàtua de Calixt III recorda el vincle amb el poble
A Canals, una estàtua de Calixt III recorda el vincle amb el poble / À Punt Mèdia

L’estrany vaticini de Vicent Ferrer, abans de ser sant

Com ha contat la presentadora Marina Alegre al documental Buscant els Borja, "consta que en aquella època es va produir un vaticini. Vicent Ferrer, abans de ser sant, va anunciar que un Borja esdevindria papa i que portaria a terme el seu nomenament com a sant. Allò va provocar la incredulitat de tot el món", però així va ser. I no un, sinó dos valencians de la Costera van arribar a ser la màxima autoritat eclesiàstica a tot el món. I amb ells, un cognom i una família que, amb el temps, es convertirien en la família valenciana més universal.

Ací pots veure el documental sencer:

També et pot interessar

stats