Què en saps, dels Borja?

En l’imaginari col·lectiu tots tenim la imatge d’una família corrupta i nepotista, però què hi ha de cert? Per a posar llum sobre aquest tema, À Punt publica el pòdcast documental Borja, de València al Vaticà

Poster Borja, de València al Vaticà
Pòster de 'Borja, de València al Vaticà'
07 d'abril 2024 - 16:48

"Famílies com els Borja, n’hi ha hagudes ben poques en la història d’Europa: un llinatge vingut de fora d’Itàlia, sorgit del no-res, va produir en cinquanta anys dos papes i una dotzena llarga de cardenals". Així resumeix Joan Francesc Mira, autor de l’obra Els Borja. La família i el mite, la importància que ha tingut a Europa la família valenciana. Precisament és l’objectiu del recentment estrenat pòdcast d’À Punt Borja, de València al Vaticà: explicar què hi ha de veritat i de llegenda en el relat que ha arribat fins als nostres dies.  

Així, el pòdcast es remunta al segle XV, quan Alfons de Borja va anar escalant en la jerarquia eclesiàstica fins a ser escollit pontífex el 1455 sota el nom de Calixt III. Pel que fa al seu nebot, Roderic de Borja (conegut com a Alexandre VI), va ser un dels papes més controvertits de la història. Les acusacions de corrupció, nepotisme, i conducta immoral van envoltar el seu papat. La seua filla, Lucrècia Borja, i el seu fill, Cèsar Borja, van ser objecte d'especulacions i rumors sobre les seues vides privades, així com sobre les maniobres polítiques.  

Conta amb les veus ficcionades d’alguns dels protagonistes dels fets, com la d'Enrique Arce, que posa veu a Calixt III, la de Nacho Fresneda, que actua com a narrador i veu d’Alexandre VI i la de Paula Usero, que representa Lucrècia Borja. El contingut es completa amb el testimoni d’historiadors, periodistes i escriptors, com ara Joan Francesc Mira, Sandra Bernabeu, Miquel Navarro, Frederic Aparisi, Juanjo Braulio, Verònica Zaragoza, Vicent Baydal i Santiago La Parra. 

Els Borja en la literatura, el teatre i l’audiovisual 

La família Borja ha estat objecte de nombroses representacions en l'art, la literatura i el cinema des del segle XVI, quan els membres més cèlebres (el papa Alexandre VI i els seus fills Cèsar i Lucrècia) encara vivien. Des de les novel·les d’Alexandre Dumas Crímenes célebres: Los Borgia i A los pies de Venus de Vicent Blasco Ibáñez, l’òpera de Donizetti Lucrezia Borgia, la sèrie de televisió del 2011 protagonitzada per Jeremy Irons fins als videojocs d’Assassin’s Creed. Si voleu saber més sobre aquestes representacions que han generat la imatge que tenim en l’actualitat de la família Borja, l’Institut Internacional d’Estudis Borgians té un llistat amb la filmografia basada en la família i una sèrie de llibres publicats amb el nom de Teatre Borgià, que descriuen algunes de les obres teatrals més ressenyables. 

 

El llegat dels Borja 

Si voleu conéixer el patrimoni que ens ha arribat associat als Borja, en aquest article trobareu alguns dels espais que marcaren la seua trajectòria. 

El documental Buscant els Borja també explora el llegat que han deixat a la Comunitat Valenciana:

Pel que fa al seu pas per la capital d'Itàlia, també un Valencians al món es va dedicar a la coneguda família:

També et pot interessar

stats