BOE per a principiants: un diccionari il·lustrat per a entendre l’idioma que dicta les normes

La periodista Eva Belmonte i l'il·lustrador Mauro Entrialgo tradueixen a un llenguatge més comprensible els conceptes més presents en el butlletí

Entrevista a Eva Belmonte i Mauro Entrialgo en 'El dia À Punt'
07 de juliol 2021 - 16:46

Cada dia, de dilluns a dissabte a les 7:30 hores, es publica el Butlletí Oficial de l'Estat. Segurament no és la lectura més entretinguda que ens podem trobar, però les seues pàgines contenen les normes que marquen la nostra vida quotidiana. La periodista il·licitana Eva Belmonte i l'il·lustrador i humorista gràfic Mauro Entrialgo han escrit el Diccionario ilustrado BOE-español per acostar-nos d'una manera més comprensible tot el que es publica en el butlletí.

Belmonte és autora del blog El BOE nuestro de cada día, on des de fa quasi deu anys intenta traduir a un llenguatge comprensible les decisions més rellevants que es publiquen diàriament en el butlletí. Durant la pandèmia la seua tasca s'ha intensificat: "Em vaig sentir molt útil després de huit anys llegint el BOE", ha explicat en El dia À Punt. Per a Belmonte desxifrar el butlletí diàriament es fonamental, ja que en el Consell de Ministres a soles s'informa "de la part que és més bonica de vendre" però, segons explica la periodista, el BOE pot incloure decisions de les quals no s'ha informat o detalls que no s'havien especificat, com és el cas d'ajudes per a les quals acaben demanant-se requisits difícils de complir.

Curiositats i altres coses que cal saber sobre el butlletí

El Diccionario ilustrado BOE-español explica conceptes com ara llei orgànica, disposició transitòria, disposició addicional o annex amb un toc d'humor i sarcàstic. I també aprofundeix en abusos que es perpetren fent ús del llenguatge burocràtic. Per exemple, cal estar atents a les disposicions addicionals, un concepte que l'humorista gràfic Mauro Entrialgo explica com "coses que afegeixen a una llei i que no ens havien dit que anaven a estar ahí". Si un decret llei o una orde ministerial n'inclou moltes, podria tractar-se d'un intent d'amagar una norma que podria causar controvèrsia.

Pel que fa als indults, objecte de debat les últimes setmanes, Belmonte assegura que una fórmula habitual és que es publiquen reduint les penes de condemnats sense antecedents penals de 4 a 2 anys per a evitar que entren en presó. I sabies que has de pagar si vols publicar alguna cosa? La taxa per línia són 13,192521 euros. És un pas necessari, si, per exemple, has perdut un títol universitari i vols sol·licitar l'expedició del nou certificat.

Un últim ensenyament de Belmonte: si t'arriba un suposat text del BOE, però no ho trobes en el web, no t'ho cregues, és probable que es tracte d'una notícia falsa.

També et pot interessar

stats