La banda musical de Carcaixent, en la gran pantalla

L’òpera prima de Roberto Bueso ‘La banda’, retrata els vincles de la música amb la societat valenciana

La banda
El film ha comptat amb la participació de la Lira Carcaixentina en la gravació d’algunes escenes de la pel·lícula, com ara les cercaviles
18 d'agost 2021 - 12:58

En un dels territoris amb més músics per metre quadrat, com és el valencià, el director Roberto Bueso, retrata en la seua òpera prima, La banda, els lligams entre la societat i la música arrelada a les tradicions típicament valencianes.

Carcaixent és la localitat que ha inspirat el director i guionista valencià, i que acull el rodatge de la pel·lícula, i és l'escenari d'una història intimista i senzilla. Un relat que connecta amb les nostres arrels culturals vinculades a les formacions musicals locals, i que ha comptat amb la participació de la Lira Carcaixentina en la gravació d’algunes escenes. Una agrupació musical formada per 110 músics i amb més de 150 anys d’història.

La Banda Simfònica de Carcaixent, la Lira Carcaixentina, ha participat en la gravació d'algunes escenes de la pel·lícula, com ara les cercaviles
La Banda Simfònica de Carcaixent, la Lira Carcaixentina, ha participat en la gravació d'algunes escenes de la pel·lícula, com ara les cercaviles
“Buscava un poble amb “sabor” i amb un caràcter tradicional, i ho vaig trobar tot a Carcaixent” Roberto Bueso - Director de 'La banda’
Roberto Bueso explora en 'La Banda' la necessitat de recuperar allò que havíem perdut a través d'un acostament a les arrels i als lligams de l’amistat.
Roberto Bueso explora en 'La Banda' la necessitat de recuperar allò que havíem perdut a través d'un acostament a les arrels i als lligams de l’amistat. / Terres de Cinema

La sèrie documental Terres de Cinema ha viatjat a Carcaixent per a conéixer tots els detalls d'una obra contada amb sensibilitat, en què la música juga un paper fonamental com a eix vertebrador de la història personal del protagonista. Un jove que torna al poble on s’ha format com a músic en la banda municipal, i com a persona a través de les experiències compartides. Pertànyer a la banda és una tradició que passa de pares a fills i que forma part de la tradició cultural i musical de molts pobles de la Comunitat Valenciana. En paraules del director: “Hi ha molts músics valencians en les grans orquestres. En cada poble del nostre territori hi ha una, dos, o tres bandes de música, fins i tot en els pobles de 1.000 habitants. Em pareix molt bonic i és el que volia per a la pel·lícula”.

València, terra de músics

Les societats musicals estan presents en el 95% dels municipis d’Alacant, Castelló i València de més de 500 habitants i segons la Universitat de València conformen un projecte social i educatiu únic en el món i són el principal agent cultural de la Comunitat Valenciana.

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana agrupa 550 societats musicals i les escoles de música (el 50% de les que hi ha a Espanya), i representa un total de 40.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis.

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana és una entitat sense ànim de lucre que té l’objectiu de promoure, difondre i dignificar l’afició, l'ensenyament i pràctica de la música.
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana és una entitat sense ànim de lucre que té l’objectiu de promoure, difondre i dignificar l’afició, l'ensenyament i pràctica de la música.

La banda, també d’amics

El títol de La Banda respon a un doble sentit que funciona com a joc de paraules i que el director utilitza per a referir-se al grup musical i també a la camaraderia que l’uneix a la colla d’amics. Les dues accepcions comparteixen la fraternitat i el sentiment d’equip, tan perseguit pel director.

“La lleialtat entre col·legues és molt important en la meua vida personal i tracte de reproduir-la sempre en algun moment”. Roberto Bueso - Director de ‘La Banda’

També et pot interessar

stats