Directes
Ara en la televisió
CERTAMEN INTERNACIONAL DE BANDES 2018

La Fira de Juliol de València: per què es crea i com era fa un segle i mig?

Cavalcades, focs artificials, concerts i flors per l'aire han sigut, des de 1871, les activitats principals d'aquesta fira

Un repás pels últims 150 anys d'història de la Fira de Juliol de València / 'Ciutats desaparegudes'
28 de setembre 2022 - 07:27 Actualitzat: 26 de juliol 2023 - 10:22

La Fira de Juliol de València ha complit més de segle i mig d'història. Es va crear el 1871 per la necessitat de retindre els turistes durant el mes de juliol a la ciutat de València i també per tal d'impulsar els comerços locals. Potser també per la urgència d'oferir una opció lúdica als valencians i valencianes en un segle ple de catàstrofes. La Fira, en els seus orígens, ja comptava amb una vistosa cavalcada, amb pavellons, exposicions de plantes i venda de productes. A més, coincidint amb la recol·lecció de collites se celebraven exposicions de productes i ramat en un entorn d'oci.

Les carroses de la batalla de flors mostraven la riquesa de la burgesia / 'Ciutats desaparegudes'

Un dels moments més especials ha estat sempre la batalla de flors, que es va incorporar a la festa el 1891i consisteix en un enfrontament entre carrosses i públic en què l'única arma són els clavells. Els orígens d'aquesta cavalcada van lligats a la burgesia, que feia gala de la seua riquesa a través dels carruatges, els vestits i les ornamentacions florals. Amb el temps es va democratitzar la festa.

Actuació de l'orfeó de València en la Fira de Juliol (1898-1938) / 'Ciutats desaparegudes'
Actuació del popularíssim cantant líric del moment, Miguel Fleta, durant la Fira de Juliol / 'Ciutats desaparegudes'
La festa incloia una carrera ciclista, també en modalitat femenina / 'Ciutats desaparegudes'
València Turisme Festes