Una anàlisi de sang permet diagnosticar l'Alzheimer amb una precisió del 95%
El test dissenyat al barceloní Hospital de Sant Pau és capaç de detectar aquesta malaltia neurodegenerativa fins i tot en etapes primerenques gràcies a una proteïna
Una anàlisi de sang permet diagnosticar la malaltia de l'Alzheimer amb una exactitud de vora el 95%, segons els resultats d'un estudi publicat per la revista JAMA Neurology en què ha participat un equip de l'Hospital de Sant Pau, a Barcelona. Aquesta investigació, orientada a trobar biomarcadors en sang que possibiliten fer la detecció de manera menys invasiva, confirma que la proteïna TAU fosforilada 217 (p-tau217) mostra una precisió elevada per a identificar la patologia, segons el centre català.
Fa uns anys, l'única possibilitat de detectar aquesta malaltia neurodegenerativa era l'estudi post mortem del cervell, fins que es trobaren biomarcadors que permeten identificar-la mitjançant l'anàlisi del líquid cefalorraquidi. Aquest estudi nou demostra ara que la p-tau217 ofereix una precisió comparable als biomarcadors de líquid cefalorraquidi i és particularment efectiu en la detecció de canvis longitudinals, fins i tot en etapes primerenques de la malaltia.
L'investigador del Grup de Neurobiologia de les demències en l'Institut de Recerca Sant Pau i responsable de la plataforma de biomarcadors de la Unitat de Memòria del mateix hospital, el doctor Daniel Alcolea, assegura que "de tots els biomarcadors que s'estudien actualment, aquest és el que ha donat millors resultats". A més, aquesta tècnica nova podria reduir en un 80% la necessitat de proves addicionals necessàries per a confirmar el diagnòstic.
En aquest sentit, l'investigador i director del Servei de Neurologia del mateix hospital, el doctor Alberto Lleó, assegura que "la implementació d'aquesta prova podria millorar significativament l'avaluació clínica i el reclutament d'assajos clínics, així com facilitar la gestió dels pacients i proporcionar l'accés oportú a teràpies modificadores de la malaltia".
L'estudi es basa en mostres de 786 pacients amb una mitjana d'edat de 66,3 anys analitzades a Suècia. L'equip de recerca va examinar dades de tres cohorts observacionals: la Translational Biomarkers in Aging and Dementia (TRIAD), del Canadà; la Wisconsin Registry for Alzheimer's Prevention (WRAP), dels Estats Units; i la Sant Pau Initiative on Neurodegeneration (SPIN), de Barcelona.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Condemnats a 20 i 12 anys de presó dos dels quatre acusats d’abús sexual a una menor a la Vall d’Albaida
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part