Directes
Ara en la televisió
LA PLAÇA

Trobar allotjament per al nou curs: una odissea per als estudiants, amb negoci pel mig

Hi entren amb força els aparthotels, que es repartixen el pastís amb col·legis majors, residències i pisos compartits

Trobar allotjament per al pròxim curs s'ha convertit en una carrera contrarellotge per a molts estudiants universitaris / À Punt NTC

Estem a mitjan juliol i la majoria dels col·legis majors universitaris ja estan al complet. Per a centenars d'estudiants, comença una carrera contrarellotge per a trobar allotjament de cara al nou curs, siga pis, residència o fins i tot aparthotel. Un nou concepte que cobra pes en un mercat immobiliari saturat i amb uns preus estratosfèrics.

En estes dates, l'intercanvi d'habitacions entre estudiants en pisos compartits bull. Estos, ja veterans, són els més afortunats, perquè ja coneixen com funciona el tema. Per contra, els nous universitaris que arriben a la ciutat s'afanyen a trobar qualsevol solució residencial.

Així, els estudiants de primer curs opten principalment per col·legis majors o residències, tot i que els primers ja avancen un grau d'ocupació del 97,2% per al curs 2025-2026. Fonts del Consell de Col·legis Majors Universitaris d'Espanya assenyalen que les sol·licituds han crescut un 15,3% respecte a l'any passat.

Els 110 col·legis majors que hi ha a Espanya donen cobertura a 15.000 estudiants, la qual cosa és clarament insuficient per a una demanda que afronta uns preus de lloguer desorbitats.

Col·legis Majors vs. pisos i residències d'estudiants

Amb esta situació, "els col·legis majors hem de ser part de la solució", assegura Antonio Navajas, president del Consell de Col·legis Majors d'Espanya, qui a més indica en què s'han de diferenciar davant del boom de les residències d'estudiants en què han entrat fons d'inversió i operadors privats:

"Impulsant un segell de qualitat i amb certificacions i microcrèdits", explica Navajas. També recorda que, com a entitats no lucratives, els col·legis majors públics tenen beneficis fiscals, però estan costejats per les quotes dels estudiants i parcialment per fons públics de les universitats.

Des del Consell de Col·legis Majors incidixen en el fet que les quotes d’estos centres han pujat de manera moderada, un 2% enfront de l'11% que ha pujat el lloguer d'una vivenda. A més, ressalten que esta quota és vora un 10% més barata que les que es paguen en els col·legis majors privats, adscrits majoritàriament també a universitats públiques.

Els col·legis majors estan regits pels estatuts de la Universitat. Així, el preu mitjà per al pròxim curs se situarà entre els 750 euros i els 1.088 euros segons la ciutat i el tipus d'habitació, mentre que els preus de les residències poden ser un 20% o un 35% superiors en ciutats com Madrid o Sevilla, apunten des del Consell de Col·legis Majors.

Els aparthotels de coliving cobren força

Davant de l'increment desbaratat dels preus del lloguer i la dificultat dels estudiants de trobar habitació en pis compartit, han sorgit noves opcions d'allotjament: els aparthotels amb servicis comuns i zones de coliving.

"Hi ha necessitat de donar solucions residencials i no hi ha un format que done solució a tot", assenyala Esteve Almirall, cofundador de Node Living, que acaba d'obrir un nou hub en el barri madrileny de Carabanchel.

Una alternativa per a fer front a la concentració d'estudiants a Madrid, que suposa el 22,7% del total d'universitaris d'Espanya.

Almirall explica que donen cobertura a entre un 20% i un 40% d'estudiants, però també a estrangers, professionals desplaçats per treball o turistes.

El preu mitjà ronda els 900 euros mensuals, depenent de l'opció de manutenció.

Es tracta d'una alternativa que cobra força enfront del pis compartit, en què el perfil de l'inquilí ha canviat: "El que abans era territori exclusiu d'estudiants ara ja no ho és i hi conviuen treballadors. S'ha multiplicat per cinc el nombre de persones que competixen per cada vivenda", assenyalen des de la plataforma immobiliària Idealista.

També et pot interessar

Veure totes les activitats