L’OCU alerta dels riscos de jugar amb inflables en àrees aquàtiques
Es recomana fer-ne ús sempre que toque terra, que una persona adulta hi estiga vigilant i cal evitar els corrents
Amb el començament de l’estiu i les vacances escolars, xicalla i adults gaudeixen de l’oci amb activitats aquàtiques i consegüentment augmenten els riscos d’ofegament, ja siga a la mar, a les piscines o als pantans. En alguns casos aquestes tragèdies tenen relació amb la pràctica lúdica amb inflables, sovint de gran mida, amb forma d’animal i anses per muntar-se al damunt. Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), aquests ítems es consideren joguets aquàtics, i no elements de seguretat, per la qual cosa no estan obligats a complir unes normes bàsiques de flotabilitat.
Aquesta organització recomana només usar els inflables en aquells casos en què es toque terra, si hi ha una persona adulta vigilant, i mai a la mar, perquè el corrent podria arrossegar-los cap a l’interior. També remarca que cal tindre molta cura si ens llancem damunt del joguet d’un bot prop de la vora de la piscina, perquè podríem rebotar i colpejar-nos-hi.
A més, l’OCU ofereix set consells bàsics de seguretat a l'aigua:
1. Tindre socorristes sempre prop: Han d'evitar-se les platges sense socorrista. A les piscines públiques i de comunitats de veïns de més de 20 o 30 habitatges o a les piscines de més de 200 m² de superfície, la presència és obligatòria.
2. Respectar la jerarquia de les banderes: Les platges amb bandera verda assenyalen una mar tranquil·la, al contrari que la bandera roja, que prohibeix el bany. La bandera groga indica condicions poc favorables per al bany: compte amb els menors.
3. Embarcar de manera segura: Si es navega en una embarcació d’algun esport nàutic, cal usar jupetí salvavides i assegurar-se que la xicalla va igualment protegida.
4. Anar amb compte amb els salts: S'ha d'evitar bussejar o saltar en aigües tèrboles, ja que podria haver-hi roques o altres persones nadant que no són visibles. En la piscina, cal evitar que xiquets i xiquetes córreguen i juguen prop de la vora.
5. Demanar ajuda si cal: Si dins de la mar estàs cansat, agita els braços per a demanar ajuda. Després, posa’t d'esquena i mou les cames per a impulsar-te.
6. Eixir de l'aigua si hi ha tempesta: Si comença a ploure i s'observen llamps, cal eixir de la platja o de la piscina pel risc que ens hi atrape algun. L'aigua és conductora de l'electricitat, especialment en la mar, per la sal que conté.
7. Telefonar als serveis d'emergència a l'112 en cas d'accident en l'aigua.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Mor un xiquet de dos anys oblidat a l'interior d'un cotxe a Tarragona
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part
-
30.06.2025 | Queda’t amb El GastroTurista | Binhui Jiang