El matemàtic Santi Cremades: "D'ací a una setmana arribarem al pic de la cinquena onada i començarem a baixar"
L'expert de la Universitat Miguel Hernández pronostica que a finals d'agost la pandèmia s'estabilitzarà a la Comunitat Valenciana i entrarà en una nova fase de meseta amb nivells més baixos de contagis
El matemàtic i investigador de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, Santi García Cremades, ha posat ja data perquè la Comunitat Valenciana arribe al cim de la cinquena onada del coronavirus. Serà la setmana que ve, segons ha augurat aquest dimecres en Les notícies del matí. És una predicció basada en models matemàtics i l'experiència de tot allò aprés des que va començar la crisi sanitària que, en tot cas, no és infal·lible, perquè l'evolució de la pandèmia dependrà en bona mesura del comportament de la població i l'avanç de la vacunació, sobretot entre la població més jove que és la que més s'està contagiant ara, ha advertit.
"Ja veiem el pic màxim d'aquesta cinquena onada. El creixement dels contagis s'està alentint i en breu començarem a baixar, probablement la setmana que ve. Però tot dependrà del que fem", ha dit Cremades. L'expert ha demanat prudència a la ciutadania i ha confiat que l'avanç de la vacunació i les restriccions sanitàries faran possible assolir unes xifres més baixes cap a final d'agost: "Aleshores aconseguirem situar-nos en la fase d'estabilització en què hem estat aquests últims mesos", ha pronosticat.
Ara mateix, ha explicat el matemàtic, ens trobem davant una onada de Covid-19 molt diferent a les quatre anteriors que hem conegut, "purament de contagis" i amb un actor nou en el tauler de joc: la vacunació. El fet que gran part de la població estiga ja immunitzada davant el virus està mantenint la taxa de letalitat més baixa i la pressió assistencial més controlada, de moment, tot i que la transmissió està sent més ràpida que en el passat.
El 70% de població vacunada ja no val
Un altre dels factors que ha canviat l'escenari de la pandèmia és la irrupció de la variant delta del coronavirus, que ja representa més de la meitat de les infeccions registrades a la Comunitat Valenciana i complica la desitjada immunitat de grup. A principis d'any les veus expertes apuntaven que calia vacunar un 70% per a arribar-hi, una xifra que s'ha quedat curta davant l'aparició de noves mutacions de la SARS-CoV-2 més transmissibles i, per tant, amb més capacitat de contagi. Cremades estima que caldrà vacunar almenys el 80% per a assolir la immunitat col·lectiva, com més prompte millor: "No podem relaxar-nos a l'estiu", ha advertit.
Més llegit
-
Educació publica 14.261 llocs vacants que s'oferiran en el pròxim procés d'adjudicació de places docents
-
Detingut a Ontinyent el principal sospitós de la desaparició d'un empresari de Bocairent
-
Moren un home de 52 anys i una dona de 53 per colps de calor a la Comunitat Valenciana
-
El colp de calor pot matar en hores: així s'ha d'actuar per a evitar-ho
-
Mor un turista de 65 anys a la platja de Pinedo
-
L'autovia Torrent-València reobri al trànsit després de reconstruir el pont esfondrat el 29-O