Directes
Ara en la televisió
GRADA

La magistrada que investiga la dana demana una còpia íntegra d'una entrevista televisiva a Vicent Mompó

Rebutja la personació de Manos Limpias en la causa, per ser al mateix temps responsable de la defensa de l'exsecretari autonòmic d'Emergències, Emilio Argüeso

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó / À Punt NTC

La titular del jutjat d'instrucció número 3 de Catarroja que dirigeix la causa penal per la gestió de la dana del 29 d’octubre, ha demanat a la cadena de televisió La Sexta una còpia íntegra de l'entrevista que se li va fer al president de la Diputació de València, Vicent Mompó, i que es va emetre el mes de desembre passat en el programa Salvados.

La magistrada demana a la cadena que aporte la referida informació "com més prompte millor" en una resolució signada este dilluns i feta pública pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

En la mateixa resolució, la jutgessa ha citat novament Mompó a declarar com a testimoni. La declaració del president de la Diputació de València davant la jutgessa estava prevista per al 14 d'abril passat, però es va suspendre sine die perquè la declaració de la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, que va tindre lloc eixe mateix dia, es va prolongar durant quasi set hores i va fer impossible la compareixença posterior. Seguidament, se'l va citar a declarar el 29 d'abril, però també es va suspendre esta cita donat que la jutgessa va accedir a la petició de les defenses dels dos investigats (l'exconsellera Salomé Pradas i el seu ex número dos, Emilio Argüeso), que van manifestar problemes amb la connexió telemàtica al jutjat, derivats de l'apagada elèctrica a tot l'estat espanyol el dia anterior. De moment no s'ha establert ara com ara una nova data perquè preste declaració.

A banda, ha citat a declarar en qualitat de testimonis els membres de les diferents tripulacions de l'helicòpter Helimer 203, destinats a les tasques de Salvament Marítim que van prestar servei des de les 00:00 hores del dia 29 d'octubre de 2024 fins a les 00:00 hores del dia 31 d'octubre de 2024; també el representant legal de la mercantil Avincis Aviation España, SA, encarregada de contractar les tripulacions; el director i el cap de mitjans aeris de la Societat de Salvament i Seguretat Marítima (Sasemar); el responsable del Centre de Coordinació de Salvament Marítim a la Comunitat Valenciana, i el responsable de la torre de control de l'aeroport de Manises.

La jutgessa impedeix acusar Manos Limpias perquè el seu lletrat defensa a Argüeso

La jutgessa també ha deixat sense efecte la personació com a acusació popular del sindicat de funcionaris Manos Limpias, perquè un advocat que representa esta entitat és el responsable de la defensa de l'ex secretari autonòmic d'Emergències i investigat en este procés, Emilio Argüeso.

En concret, Argüeso està defensat en este procediment pel lletrat José María Bueno, que representa al seu torn a Manos Limpias com a acusació en altres assumptes (entre ells, el que es dirigeix contra el germà de Pedro Sánchez) i que, insisteix la jutgessa, va arribar a definir-se a si mateix en una entrevista en un diari nacional com a "advocat de referència" i "cap dels serveis jurídics" d'eixa organització.

Per tant, en una resolució datada este dilluns la instructora ha acordat la devolució a eixa organització de la fiança depositada. Segons explica, l'acció penal que exerciria eixa entitat com a acusació popular contra el qual fora número dos de la llavors consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, "seria completament innòcua".

"L'acció penal mai podrà exercitar-se adequadament, incomplint-se la finalitat constitucional que arreplega la jurisprudència a l'acusació popular, si el senyor Bueno, com ell mateix va manifestar, és el cap dels serveis jurídics del sindicat Manos Limpias", exposa la jutgessa.

La jutgessa desestima investigar sobre la presa de Forata

En una altra resolució, la jutgessa Nuria Ruiz ha desestimat el recurs interposat pels advocats de diversos familiars de víctimes de la dana, que demanaven investigar sobre la presa de Forata perquè veien “una relació entre la defunció dels seus representats i la situació de les preses”. Considera que esta afirmació “està més prop d'una perícia, sobre un fet del qual no existeix constatació real i d'una cronologia dels fets que no ha sigut elaborada tampoc, per la qual cosa ha de desestimar-se.”

La magistrada ha apuntat que “l'avanç de la investigació ha de portar a descartar les proves basades en simples conjectures, faules, o situacions imaginàries, que es contradiuen fins i tot amb la simple ubicació geogràfica de preses i barrancs”. Així, ha recordat que la citada presa de Forata “es troba en una altra conca” i es va qualificar el seu paper com netament beneficiós pel perit Carlos Manuel, Enginyer Hidràulic de la Universitat Politècnica de València. Per tant, “el que ix de Forata pararà a Algemesí i després conflueix amb el Xúquer, aigües avall”.

Precisament en la resolució que ha publicat este dilluns, la jutgessa ha recordat que este perit “va afirmar de manera clara, precisa i extensament que, en el cas del barranc de Poio, no hi ha cap presa ni obra hidràulica que faça d'efecte laminador”. Per tant, “va negar la possible influència de la presa de Forata sobre el barranc de Poio”.

“Tots els morts als familiars dels quals representa el recurrent van perir a Paiporta i Catarroja, i doncs en relació amb el barranc de Poio o els seus afluents, de manera que no es van veure afectats per cap presa. Mancaria de sentit la insistència en un ofici que res aporta a la causa, en relació amb la defunció de les persones als familiars de les quals representa”, segons ha conclòs la magistrada.

“La presa de Forata va fer un gran paper”

La jutgessa ha recuperat també les valoracions tècniques del perit Carlos Manuel sobre la presa de Forata, que va dir que “va fer un gran paper” i “va funcionar correctament”, de manera que va laminar el 50% de l’aigua que li arribava i reduint la potència dels danys, segons va explicar el perit.

A més, Manuel va indicar que les comportes de Forata estaven obertes des de l'inici, seguint una norma establida des del trencament de la presa de Tous. “L'abocament de coronació no es va produir en cap moment”, segons va explicar. A més, va rebutjar radicalment que els barrancs de l’Horteta i de Poio reberen eixa aigua, “perquè es tracta de conques diferents”.

També et pot interessar