L'accés a la targeta sanitària, principal limitació del dret a la salut de les dones en situació de prostitució
Metges del Món Comunitat Valenciana reclama "un major compromís" a les administracions públiques valencianes i més formació especialitzada al personal sanitari
Metges del Món Comunitat Valenciana ha reclamat a les administracions públiques valencianes, amb motiu del Dia Mundial de la Salut, un "major compromís" per a garantir l'accés al sistema sanitari de les dones en situació de prostitució, víctimes de tràfic i explotació sexual, com a col·lectiu especialment vulnerabilitzat. També que s'identifiquen i eliminen les barreres al seu dret a la salut.
L'ONG sanitària, que està més de 25 anys defensant els drets d'aquestes dones, ha destacat que durant el 2023 ha atés a València més de 830 dones en aquesta situació, que "poden veure compromesa la seua salut física, sexual, reproductiva, mental i psicosocial degut a aquests obstacles".
Així les coses, Beatriz Beseler, presidenta de Metges del Món Comunitat Valenciana, ha indicat que els majors entrebancs que troben les dones en situació de prostitució són les barreres per a accedir a la targeta sanitària "per ser la majoria dones migrants en situació administrativa irregular amb dificultats per a demostrar el lloc de residència efectiva i per a poder empadronar-se". "A més de la desconfiança de les mateixes dones cap al col·lectiu de professionals sanitaris per por al rebuig", ha apuntat.
Altres dificultats, ha afegit, són els horaris per a complir amb els tràmits o les cites mèdiques, les facturacions de serveis d'atenció sanitària, el copagament de medicaments i les negatives a l'atenció en urgències sense previ pagament del servei.
En 2023, l'ONG Metges del Món ha atés a València més de 830 dones en situació de prostitució
“La normativa autonòmica reconeix el dret a la salut universal de totes les persones, però cal recordar que existeix una instrucció específica per als treballadors i treballadores socials dels centres de salud que permet l'accés al sistema de salut sense necessitat de vincular el padró a drets per a població especialment vulnerable", ha assenyalat la presidenta de l'ONG.
En la seua opinió, és urgent formar al col·lectiu de professionals sanitaris "perquè sapiguen identificar a les dones en situació de prostitució i víctimes de tracta per a evitar l'estigmatització i garantir una atenció sanitària adequada, així com facilitar-los l'accés als serveis de salut sexual i reproductiva que les protegeixca de malalties i agressions".
"Aquestes dones pateixen agressions físiques i sexuals, i estan continuament exposades a malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats"
Altres de les demandes de l'organització són la formació i informació accesible en diversos idiomes perquè les dones puguen coneixer els seus drets, i la sensibilització per a que la societat deixe d'assenyalar-les i es defenguen els seus drets. Així mateix, reivindica el reconeixement de les dones en situació de prostitució com a supervivents de violència de gèner i que d'aquesta manera poguen ser protegides com a tals.
Impacte per a la salut física i mental
Respecte a l'impacte en la salut de la prostitució, trata i explotació sexual, Beseler ha destacat que produeix "efectes devastadors" en la salut física, mental i emocional. I és que el deteriorament físic va molt més enllà d'aquell produït per la falta d'horaris de descans o d'una alimentació adeqüada. "Pateixen agressions físiques i sexuals, i estan continuament exposades a malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats. També tenen dificultats per a l'accés a mètodes anticonceptius", ha explicat. Quant a a la salut mental, tenen depressió, ansietat, despersonalització i estrés postraumàtic degut a l'aïllament, la soledat i la violència que pateixen.
Més llegit
-
Un aparatós accident acaba amb un camió que cau al barranc de Poio
-
Detingut un home per apunyalar una turista italiana al coll en ple centre de València
-
L’Aemet activa l’avís groc per tempestes este dijous i divendres a Alacant i València
-
Reobri a Paiporta la primera escola en aules prefabricades després de la dana
-
L'Ajuntament de Xèrica, preocupat pels danys que puguen causar les cabres silvestres
-
La família d’un britànic trobat mort a Benidorm exigeix que s’investigue com un homicidi
-
Vox força una retallada de 700.000 euros a l’AVL perquè la vol “estrangular fins a la desaparició”
-
Jornada de llargues cues per a passar davant de la Mare de Déu dels Desemparats
-
Tronades fortes al sud
-
Rebuig unànime a les paraules del bisbe Reig Pla que vinculaven la discapacitat amb el pecat
Més vist
-
21.05.2025 | Informatiu nit | L'oratge
-
22.05.2025 | Informatiu nit
-
Toscana
-
Episodi 35: La calor amb Juanma Melero
-
22.05.2025 | Informatiu nit | L'oratge
-
Tatuatges granotes gratuïts en un bar d'Orriols
-
22.05.2025 | Bona vesprada, Comunitat Valenciana | Primera part
-
22.05.2025 | Informatiu migdia
-
Valencians al món | Saxònia
-
Naix la marca Gamba Blanca de Calp
Més escoltat
-
22.05.2025 | Línia de fons
-
22.05.2025 | Adolfo Miravet Segarra, Espadà Corks
-
Episodi 35: La calor amb Juanma Melero
-
21.05.2025 | Andrés Barrios, un gran del flamenc híbrid, actua en el cicle Nits del Flamenco al Castell d’Alaquàs
-
22.05.2025 | 90 minuts
-
22.05.2025 | “Obrim meló” i l'art, amb Quique Dacosta
-
22.05.2025 | Queda't amb mi | Tercera Part
-
21.05.2025 | A poqueta nit | Segona Part
-
21.05.2025 | Queda't amb mi | Primera Part
-
22.05.2025 | Viatjar amb consciència amb el guia d’escalada Jaume Peiró