Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN
Final de la Copa Diputació d'Alacant d'escala i corda

Consells de seguretat alimentària davant de la calor extrema

Separar els aliments crus dels cuinats i evitar consumir menjar que estiga exposat a la temperatura ambient són algunes de les recomanacions que fa la Conselleria de Sanitat

Consells de seguretat alimentària davant de la calor extrema / Jaume R. Lloret

La Conselleria de Sanitat ha compartit una sèrie de consells per a ajudar en el tractament correcte dels aliments, especialment davant de les altes temperatures que es registraran durant aquests dies a la Comunitat Valenciana.

1. Evitar el contacte entre els aliments crus i els cuinats

• Separar sempre els aliments crus dels cuinats i dels llestos per a menjar. 

• No utilitzar els mateixos utensilis, com ganivets o taules per a tallar, per a manipular aliments crus, com peix, carn o pollastre, i per a aliments ja cuinats. 

• Conservar els aliments en recipients separats per a evitar el contacte entre crus i bollits. 

• Mantindre els aliments a temperatures segures.

• En el cas de barbacoes, mantindre els aliments per a rostir sempre en refrigeració fins al moment de cuinar-los.

2. Consumir els aliments immediatament després de cuinar-los

• No deixar mai els aliments cuinats a temperatura ambient.

• Emmagatzemar en refrigeració al més prompte possible els aliments cuinats i els peribles, preferiblement per davall de 5 °C.

3. Coure, guisar, rostir o fregir completament

• Quan cuinem, cal evitar que els aliments queden crus per dins, especialment la carn, el pollastre, els ous i el peix. 

• Reescalfar bé el menjar cuinat.

4. No consumir aliments peribles que estiguen exposats a temperatura ambient

• En bars, cafeteries i restaurants, tots els aliments han d'estar protegits per vitrines i conservats en condicions sanitàries adequades.

• Han d'estar refrigerats sempre que calga. 

• Aquestes mesures han de ser exigides pel consumidor; quan s'observe que no es compleixen, els aliments han de ser rebutjats.

5. Mantindre un correcte estat d'hidratació

• Hem d'assegurar una ingestió hídrica diària adequada i d'aliments amb un elevat contingut en aigua. 

• La beguda d'elecció ha de ser l'aigua, que pot acompanyar-se d'unes gotetes o rodanxes de llimona o taronja.

• També són saludables les infusions fredes no estimulants i sense sucre. Es recomana evitar els refrescos ensucrats i les begudes energètiques, que a més de contindre elevats nivells de sucre, augmenten el ritme cardíac i la pressió arterial en l'organisme.

• L'alcohol i el café són begudes que afavoreixen la deshidratació, ja que augmenten la diüresi. Per tant no són recomanables.

• És important ingerir aliments com fruites, verdures i hortalisses que aporten aigua, vitamines i minerals a l'organisme. Es recomanen almenys cinc peces de fruita, verdura i hortalisses al dia. Són una bona opció les fruites de temporada, com el meló d'Alger i el de tot l'any, i plats freds com gaspatxo andalús, salmorejo o les amanides.

• Cal tindre cura especial en la hidratació de la població infantil i anciana, embarassades, així com en persones amb malalties cròniques.