User
Directes
Tancar
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Autodeterminació de gènere i altres conceptes clau per a entendre la nova llei trans estatal

El Consell de Ministres ha aprovat el text aquest dimarts

Concentració en favor de la Llei Trans / Europa Press

Aquest dimarts s'ha aprovat finalment l'avantprojecte de llei trans. No és casualitat que la formalització de la norma coincidisca amb la celebració de l’Orgull, després de mesos de negociacions entre els socis de govern, PSOE i Unides Podem. L’avantprojecte de llei que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres pretén establir un marc legal general a tot Espanya per a les persones trans i posar així fi al desequilibri entre territoris. La Comunitat Valenciana va aprovar la seua pròpia Llei integral del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere fa ara més de quatre anys, i nou comunitats més també han legislat al respecte.

Els últims mesos, el debat sobre aquesta llei s'ha intensificat entre el col·lectiu trans i part del moviment feminista, amb l’autodeterminació de gènere com un dels principals punts de xoc. Aquest i altres conceptes cada vegada més presents en les discussions sobre diversitat LGTBIQ+, com ara disfòria de gènere o binarisme de gènere, són claus per a entendre les novetats que incorpora la norma i les controvèrsies que ha suscitat:

Identitat de gènere: La identitat de gènere és el sentiment de pertinença a un gènere determinat. Una persona transgènere no s'identifica amb l'assignació de gènere segons el seu sexe biològic. En canvi, en el cas d'una persona cisgènere, sí que es dona aquesta coincidència.

Binarisme de gènere: Sistema de pensament institucionalitzat que restringeix la divisió del sexe i el gènere a dos úniques categories que es perceben com a fixes, independents i oposades: el masculí i el femení.

Disfòria de gènere: Diagnòstic clínic aplicat a una persona que s'identifica amb un gènere que no concorda amb el que li va ser assignat en nàixer segons les seues característiques biològiques.

Autodeterminació de gènere: El col·lectiu trans reclama tindre la capacitat de manifestar lliurement la identitat de gènere, sense necessitat d'informes mèdics o psicològics que tutelen l'exercici de la seua voluntat. La nova norma permetrà que les persones trans, a partir dels 14 anys, puguen fer el canvi legal de sexe i nom en el registre civil sense aportar testimonis, proves o informes en un termini de tres mesos. Aquest ha sigut el punt més controvertit de la llei, ja que s'eliminen els requisits de la majoria d'edat i el diagnòstic de disfòria de gènere per a sol·licitar el canvi de sexe en el registre. Les lleis trans autonòmiques que reconeixen el dret a la identitat de gènere no poden interferir en el registre, que és de competència estatal.

Despatologització de la transsexualitat: La reivindicació històrica del col·lectiu trans que demana que la transsexualitat deixe de considerar-se una malaltia. L’any 2018 va suposar un gran avanç en aquest sentit amb la decisió de l’OMS d’excloure la transsexualitat de la llista de malalties mentals. En el context de la nova llei, l'exigència del col·lectiu ha sigut que es permeta expressar la identitat de gènere lliurement sense necessitat d’aportar cap informe mèdic.

De gènere fluid: Dit de la persona amb una identitat de gènere o una orientació sexual inclassificable o canviant.

Error de gènere (misgendering): Acció d'adreçar-se o referir-se a algú, especialment a una persona transgènere, amb el gènere amb què no s'identifica.

Exnom (deadname): Nom que tenia anteriorment una persona transgènere que s'ha canviat el nom.

LGTBIQ+
També et pot interessar