Directes
Ara en la televisió
SOM DE CASA

Puigdemont continuarà detingut a Alemanya

Aquesta situació es mantindrà mentre la justícia d'aquell país estudia l'orde de detenció i de lliurament cursada per Espanya.

Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de l'expresident català, Carles Puigdemont, arriba a la presó de Neumünster / Srdjan Suki

El tribunal de primera instància de Neumünster, a l'estat alemany de Schleswig-Holstein, ha ampliat la detenció preventiva de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, detingut aquest diumenge en aplicació de l'euroorde emesa pel Tribunal Suprem. "La decisió de hui no vol dir que Puigdemont haja de ser extradit, sinó que ara comença el procés", ha dit el fiscal superior del districte judicial, Georg Güntge, davant de la presó.

En un comunicat, el tribunal de primera instància, on hui ha comparegut Puigdemont durant tres hores i mitja, ha acceptat la petició de la Fiscalia General de l'Estat de Schleswig-Holstein per considerar que hi ha "risc de fuga". Segons el tribunal, "no hi ha evidència encara" que l'euroorde de detenció i extradició a Espanya, emesa el 23 de març, "no estiga justificada", qüestió que, en última instància, ha de determinar la Fiscalia de Schleswig. El fiscal ha evitat aventurar una data però ha subrallat que es "poc probable" que aquesta setmana prenguen una decisió sobre la possible extradició, segons la televisió pública alemanya ARD. 

L'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha dit a la premsa que no ha pogut visitar el seu client a la presó perquè havia acabat l'horari de visita.

Els pròxim passos

 Serà la Fiscalia General de Schleswig-Holstein la que analitzarà la documentació enviada per l'estat espanyol per tal de determinar si es compleixen els requisits perquè l'expresident català siga extradit a Espanya. A continuació, l'organisme presentarà el procés d'extradició davant del Tribunal Superior federal. En el cas que la Fiscalia arribe a la conclusió que no existeixen els requisits per a una extradició, ha d'ordenar la llibertat de Puigdemont. Per contra, si decideix acordar l'entrega a Espanya, l'expresident català encara tindria la possibilitat de presentar un recurs davant d'un tribunal del districte de Karlsruhe.

Hi ha un límit màxim de 60 dies per a mantindre detingut Puigdemont fins que la justícia alemanya decidisca lliurar-lo a Espanya en el cas que el líder independentista català no accepte l'extradició. No obstant això, una portaveu de la Fiscalia ha recordat que hi ha hagut processos que s'han prolongat durant més temps. Així mateix, ha indicat que, si bé no s'espera que s'esgote aquest termini, tampoc és probable una decisió aquesta setmana.

L'expresident de la Generalitat de Catalunya està processat pel Tribunal Suprem per un delicte de rebel·lió i un altre de malversació de fons.