Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Puig reclama que la UE defenga els interessos valencians a Algèria

El president de la Generalitat ha demanat a Borrell aquesta vesprada que es complisca l'acord comercial i que no es veten empreses i productes valencians

Port d'Alger a Algèria

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha plantejat aquest dimarts al vicepresident de la Comissió Europea i alt representant per a Afers Exteriors, Josep Borrell, qüestions com que es complisca l'acord comercial entre la UE i Algèria i no es veten empreses i productes valencians i espanyols en aquell país.

En la trobada d'aquesta vesprada a Brussel·les, el cap del Consell i Borrell han analitzat l'evolució de la guerra d'Ucraïna i els seus efectes en la crisi energètica i tractaran la possibilitat d'allargar l'excepció ibèrica i d'enfortir el mercat de compra conjunta d'energia. Puig ha insistit que l'actual situació afecta "molt negativament" sectors econòmics de la Comunitat Valenciana, que juntament amb Catalunya representa més del 50% de les exportacions d'Espanya a Algèria i té "moltes més empreses afectades".

Una altra de les qüestions que Puig ha plantejat ha sigut l'impuls de les renovables, i l'èxit i l'efecte arrossegament que suposen els fons Next Generation, que encara que van "una mica més lents" del que els agradaria, han permés iniciatives com la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt, com ha destacat davant dels mitjans.

El president ha ressaltat que la Comunitat Valenciana i el seu teixit empresarial és una de les regions espanyoles que més fons europeus està rebent, si bé encara s'està "molt lluny" dels objectius marcats.

Puig ha destacat que la Comunitat Valenciana és la regió espanyola que té més relació comercial amb Algèria i, per tant, ha defés que la UE ha de defendre els interessos valencians i espanyols en aquest país.

El president ha assegurat que l'alt representant anirà a Algèria en les pròximes setmanes o mesos, "més prompte que tard", per a ajudar a desbloquejar la situació actual i buscar "fórmules de retrobament". A més, ha convidat Borrell a visitar pròximament la Comunitat Valenciana, i ha assegurat que el nostre territori vol participar en el procés de fiançament de la UE com a "far de llibertats".