Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La tensió interna del PSPV creix per la confecció de les llistes de les eleccions generals

L’executiva nacional ha modificat les propostes presentades per les direccions provincials 

L'executiva nacional del PSPV ha modificat les llistes de les eleccions generals / À Punt NTC

Tal com va advertir aquest dimecres la direcció dels socialistes valencians, l’executiva nacional del PSPV, que ha tingut lloc aquest dijous de vesprada, ha modificat les llistes electorals presentades per les direccions provincials de València, Alacant i Castelló per a concórrer a les eleccions del 23 de juliol. Una modificació que no ha estat exempta de crítiques, tal com han informat fonts del partit presents en la reunió.

Les llistes de la província de València, proposades per l'alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, que s'erigeix ja clarament en contrapoder a Ximo Puig i futura alternativa en la successió del lideratge socialista, amb el suport d'un grup d'alcaldes joves, han patit modificacions importants. Eren unes llistes proposades després de pactar amb el secretari provincial d'Alacant, Alejandro Soler, però segons les fonts socialistes no s'havien consensuat amb Puig.

La proposta de Bielsa incloïa persones del seu cercle, com ara l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, o l'alcaldessa en funcions d'Anna, Pilar Sarrión. Propostes que finalment han caigut. La direcció del PSPV ja l'havia advertit que les llistes es modificarien perquè pensaven en altres noms, de la màxima confiança de Ximo Puig. Finalment la llista estarà encapçalada per l’actual ministra de Ciència, Diana Morant i l’exministre de Foment, José Luis Ábalos, mentre que la tercera posició l’ocuparà Carmen Martínez, fins ara alcaldessa de Quart de Poblet, que no s’havia presentat a la reelecció. 

Li segueixen el diputat al Congrés Vicent Sarrià, que ja estava en la proposta original, i l'alcaldessa d'Algemesí, Marta Trenzano, en lloc de la proposta provincial, que donava el lloc a la secretària autonòmica de Model Econòmic, Mako Mira.

Un moviment que no hauria agradat a la direcció nacional, que també hauria congelat la seua proposta per a la Diputació de València, incloent-hi la seua candidatura per a presidir la institució.

La direcció del PSPV també ha introduït canvis en la proposta d'Alacant, on ha caigut el nom d'Ángel Franco, l’exsenador i polític veterà que tornava a proposar-se com a número dos per al Senat. Així, en la llista per al Congrés el primer seria Alejandro Soler i la segona Patricia Blanquer, mentre que per al Senat la cap de llista seria Antonia Moreno, actual delegada del Consell a la província d’Alacant. Els següents llocs són per a José Díaz, la subdelegada del govern a Alacant, Araceli Poblador, i l'alcalde del Pinós, Lázaro Azorín. En la llista al Senat, es canvia la proposta inicial del número u per a Ana Martínez, que passa a ser per a la delegada del Consell a la província d'Alacant, Antonia Moreno, mentre que el dos, que en la candidatura proposada per la direcció provincial era per a Ángel Franco, passa a ser per a la fins ara secretària autonòmica de Cooperació, Toñi Serna.

Quant a les llistes de Castelló, la del Congrés estarà encapçala per Susana Ros i el primer lloc per al Senat l’ocuparà Eva Redondo, tot i que en la proposta inicial era Amparo Marco. 

Pel que fa a la proposta de Bielsa com a president de la Diputació de València, la principal institució que mantindrien els socialistes a la Comunitat Valenciana si Ens Uneix decanta la institució del costat progressista, el secretari d’Organització del PSPV, José Muñoz, ha explicat durant la roda de premsa posterior a l’executiva federal que la qüestió no s’ha tractat. La raó és que l’executiva estatal, que ha de ratificar totes les llistes acordades en les autonomies aquest dissabte, només s’ocuparà de les llistes provincials.  

València l’Horta