Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

Els partits ultimen les propostes per al debat de política general de la Comunitat Valenciana

El marc en què es desenvoluparà el debat és ben distint del de 2016, el primer d’aquesta legislatura.

Les Corts / I. Caballero

Aquest dimarts, 11 de setembre, se celebra el debat de política general de la Comunitat Valenciana, que À Punt Mèdia retransmetrà en directe en la televisió, la ràdio, el web i xarxes socials. Tots els partits polítics ultimen les propostes de resolució, un màxim de dotze, segons van acordar recentment totes les forces menys el PP, i dimecres es procedirà a la validació tant de la Mesa dels Corts com de la Junta de Portaveus. Dimecres es procedirà també a l'ordenació del debat per blocs per a la votació de dijous.

El marc en què es desenvolupa aquest debat és ben distint del del 2016, el primer d’aquesta legislatura. El context espanyol s’ha modificat: és un socialista, Pedro Sánchez, qui presideix el govern d’Espanya amb una inèdita debilitat parlamentària. Hi ha dos ministres valencians en ministeris importants, Ábalos i l’exconsellera Montón –Foment i Sanitat– però les grans reivindicacions valencianes continuen vigents: millor finançament i més infraestructures. 

El Partit Popular té un nou president nacional, Pablo Casado, amb el trasbals consegüent al si dels populars valencians. Ciutadans busca cap de cartell electoral i l’actor i diputat al Congrés Toni Cantó no ho descarta. Podem, per la seua part, ha canviat de lideratge a mitjan legislatura i encara no té una candidatura definida. 

El context valencià també ha canviat: són tres anys governant en coalició, i el PSPV i Compromís arriben al debat amb el propòsit d’esmena de no llançar més llenya al foc de les crítiques no dissimulades entre si d'aquest estiu. 

La hipòtesi d’un avançament electoral, negat reiteradament els últims dies, planarà sobre el debat. Puig no el va descartar al juliol. En públic, ni Compromís ni Podem volen sentir-ne parlar, mentre que el PP el reclama una vegada i una altra. 

Els casos de corrupció, els presumptes, els que es troben sota investigació, i els jutjats i ja provats continuen alterant l’agenda del PP valencià: la col·laboració judicial de l’exsecretari general popular, Ricardo Costa, per la condemna per la trama valenciana de la Gürtel; Zaplana en presó provisional; Camps investigat en quatre sumaris, etc. Però també han tocat recentment de ple el PSPV amb la detenció al juny de l’expresident de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ara en llibertat amb càrrecs.