La justícia europea decideix sobre la immunitat de Junqueras
La sentència arriba en plenes negociacions del PSOE amb Esquerra Republicana per a la investidura.
Dos mesos després que Oriol Junqueras fora condemnat a tretze anys de presó pel procés de Catalunya, les mirades estan ara posades en la justícia europea, que aquest dijous aclareix els dubtes sobre l'abast de la immunitat que té com a eurodiputat electe.
La decisió és clau perquè pot afectar també directament Carles Puigdemont, actualment fugit a Bèlgica i a l'espera de saber si finalment és extradit a Espanya. A més, coincideix en plenes negociacions del PSOE amb Esquerra Republicana per a aconseguir la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, fa pública aquest dijous la sentència sobre la immunitat que al·lega l'exvicepresident de la Generalitat, que està complint condemna en presó per un delicte de sedició.
A Junqueras el triaren com a eurodiputat en les eleccions del passat 26 de maig, però el Tribunal Suprem no li va permetre eixir de presó, on estava aleshores tancat de forma preventiva, per a adquirir la condició de parlamentari. Per això, no va prendre possessió del càrrec.
Per petició de la defensa, l'alt tribunal va dirigir-se al TJUE per a saber si la immunitat protegeix els europarlamentaris des que són triats o una vegada prenen possessió i la cambra està en període de sessions. I també preguntava si, en cas de reconéixer la immunitat al líder d'ERC, el Suprem estava obligat a traure'l de la presó "en termes absoluts i de manera quasi automàtica". Això obligaria a demanar un suplicatori al Parlament Europeu per tal de poder executar la condemna que s'ha dictat contra ell.
El passat 12 de novembre, l'advocat general del TJUE, Maciej Szpunar, va concloure que Junqueras havia d'haver sigut considerat eurodiputat des que es van proclamar els resultats de les eleccions. Tot i que les conclusions de l’advocat general no són vinculants per als jutges del TJUE, en la majoria dels casos les sentències finals segueixen la línia marcada pel primer dictamen.
La sentència del TJUE arriba dies després que es conega el vot particular de tres magistrats del Tribunal Constitucional que, en contra dels altres nou que l'integren, opinaren que es degué emparar Junqueras perquè mantindre'l en presó provisional vulnerava els seus drets polítics.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Condemnats a 20 i 12 anys de presó dos dels quatre acusats d’abús sexual a una menor a la Vall d’Albaida
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part