Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Joan Llinares: "El Codi Penal no castiga les trampes en les oposicions. Hem d'activar procediments disciplinaris en les administracions afectades"

El cap de l'Agència Antifrau reclama que l'administració autonòmica assumisca les proves selectives per a oferir més garanties en els processos

El director de l'Agència Valenciana Antifrau Joan Llinares / À Punt NTC
30 de març 2022 - 11:12

L'Agència Valenciana Antifrau va rebre diverses denúncies anònimes per les presumptes irregularitats en les oposicions al cos de Policia Local d'Alacant. La primera, massa genèrica, era difícil de processar. Però en van haver altres més precises, amb els detalls necessaris per a iniciar la investigació, que manté sota sospita els resultats obtinguts per 60 dels 92 aspirants, per la seua relació amb agents en actiu, polítics, sindicats o empreses contractistes de l'ajuntament. Ho ha explicat a Les Notícies del Matí el director d'Antifrau, Joan Llinares, que ha avançat que l'expedient sobre Alacant conclourà abans que s'acabe l'any.

Llinares ha visitat la ràdio d'À Punt l'endemà de presentar a les Corts la memòria anual de l'agència. Un informe en què va advertir que la quarta part de les 359 denúncies presentades el 2021, el 48% corresponen a la gestió dels recursos humans a l'administració i la meitat d'aquestes als processos de selecció al cos d'agents de les policies locals, una estadística que Llinares considera "alarmant". De fet, la possible filtració de preguntes a les proves d'Alacant és només l'últim cas d'un seguit d'oposicions a policia local sota sospita, al qual precedeixen denúncies recents sobre processos similars a Cullera, Callosa de Segura, Sedaví o Canet d'en Berenguer.

Quan li deus el lloc a un polític la imparcialitat o la independència s'han perdut

Llinares ha advertit del risc que suposa l'accés fraudulent a la condició de funcionari i d'agent de l'autoritat a persones que "porten arma" i "tal vegada no estiguen preparades per a ser-ho". Empleats que trenquen, d'entrada, amb els principis que han de regir la condició de funcionari públic, perquè "quan li deus el lloc a un polític la imparcialitat o la independència s'han perdut". I ho fan per una via d'accés que perverteix les garanties d'igualtat, mèrit i capacitat per al procés i els candidats que emparen els articles 23 i 103 de la Constitució Espanyola.

El director de l'Agència Valenciana Antifrau ha lamentat que el Codi Penal no permet castigar les trampes en les oposicions, com han reiterat dues sentències recents sobre processos oberts per l'agència: els tribunals consideren provades les irregularitats, però exoneren els responsables en absència d'una figura penal ad hoc. Tanmateix, ha advertit que això no implica que les irregularitats queden impunes, perquè precisament en empara del respecte als principis constitucionals i la regulació de la funció pública, en casos com aquests es pot i es deu "activar procediments disciplinaris en les administracions afectades".

En un dels assumptes judicialitzats, de fet, ja s'ha castigat el funcionari filtrador de les preguntes amb el traslladat del seu lloc de treball, temporalment, de la ciutat on l'exercia. Així mateix, s'ha plantejat obrir un expedient sancionador també al funcionari de Benidorm que s'ha acreditat que va copiar en un examen.

La solució natural és que un organisme especialitzat en l'àmbit de funcionaris realitze els processos de selecció

"En el cas de sentència condemnatòria perdrien la condició de funcionaris, però no és el cas. El tribunal constata els fets, però no condemna ningú. I com no ho fa, no hi ha conseqüències penals i ha de ser l'administració la que active el procés sancionador intern, on sí que podria perdre la condició de funcionari, perquè és una "falta molt greu" ha explicat Llinares, que veu també possible, tot i que complicat, la repetició de les proves sota sospita, com en el cas d'Alacant: "Si de l'expedient s'evidencia sí que es pot iniciar un procés d'anul·lació del procediment. Però com que afecta drets de tercers és complex, i requeriria el pronunciament del Consell Jurídic Consultiu",

Per a resoldre la qüestió, el cap d'Antifrau advoca per centralitzar i professionalitzar els processos en l'administració autonòmica, com ha fet el País Basc amb l'escola basca de funció pública. Aquesta és l'aposta de l'agència valenciana i de la Generalitat. La contempla la legislació valenciana i s'ha compromés a activar-la el Consell el 2023, segons va manifestar en una resposta parlamentària. "El fet que des d'un organisme especialitzat en l'àmbit de funcionaris es realitzen els processos de selecció és el més natural" ha insistit a defendre Joan Llinares als micròfons d'À Punt.