Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

El govern espanyol prepara un canvi legislatiu per a desbloquejar la renovació del Constitucional

El PSOE i Unides Podem presenten una esmena a la reforma del Codi Penal que suprimeix la majoria de tres cinquens necessària en el CGPJ per a triar els magistrats que li toquen i planteja responsabilitats penals per als jutges que bloquegen les negociacions

Façana del Tribunal Constitucional / Europa Press

El PSOE i Unides Podem, socis en la coalició del govern espanyol, presentaran aquest divendres dues esmenes a la reforma del Codi Penal que es tramita al Congrés amb l'objectiu de desbloquejar les renovacions del Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), segons ha avançat aquest dijous eldiario.es.

La primera esmena reformarà la Llei orgànica 6/1985 del poder judicial per a canviar la majoria de tres cinquens que ha de sumar el CGPJ en l'elecció dels dos magistrats al Constitucional que li corresponen. A partir d'ara serà suficient amb majoria simple.

Segons l'esmentat mitjà, la modificació inclou un nou redactat de l'article 599.1.1a de la norma perquè en un termini de cinc dies hàbils, "els vocals del Consell puguen proposar a la presidència candidats a magistrat del Tribunal Constitucional", amb un màxim d'un candidat per cada vocal. D'acord amb l'esmena, tancat el termini de candidatures, la persona al capdavant de la presidència "tindrà l'obligació de convocar un ple extraordinari per a procedir a l'elecció dels dos magistrats", que haurà de celebrar-se "en el termini màxim de tres dies hàbils des de la convocatòria".

En el ple de l'òrgan de govern dels jutges, els vocals presents votaran les candidatures, sense obligació d'un quòrum mínim i en una votació única que no tindrà caràcter secret. Així, cada vocal podrà triar un sol candidat. Els dos magistrats amb més vots seran els elegits, però no farà falta que en tinguen tres cinquens, de tots els emesos, com passava fins ara, explica eldiario.es. La informació publicada assenyala que el govern encapçalat per Pedro Sánchez creu que el bloqueig actual es resoldria en onze dies hàbils des de la publicació de la norma en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

A més, per a assegurar la renovació, s'ha afegit una clàusula que indica que, en cas que els vocals o el president del CGPJ insistisquen en el bloqueig, s'incorrerà en responsabilitats "de tot orde, inclosa la penal".

D'altra banda, la segona esmena modificarà la Llei orgànica 2/1979 del Constitucional. Amb la nova redacció, si passats els nou anys i tres mesos de mandat dels magistrats proposats pel CGPJ i pel govern "un d'aquests dos òrgans no haguera fet la seua proposta", es procedirà "a la renovació dels magistrats designats per l'òrgan que haja complit amb el deure constitucional". D'aquesta manera, s'acaba amb el debat sobre si la renovació per terços —en aquest cas, dos magistrats triats per l'executiu i dos pel màxim òrgan de govern dels jutges—, ha de fer-se conjuntament. A més, s'elimina la necessitat que el Tribunal Constitucional verifique els nous magistrats.

També, s'agrega un apartat a l'article 19 de la llei del Constitucional per la qual el Congrés, el Senat, el CGPJ i el govern siguen els que estiguen obligats a comprovar que els magistrats triats compleixen els requisits, al mateix temps que s'estipula una nova causa de cessament, segons l'esmena, "per no complir amb els requisits previstos en l'article 159.2 de la Constitució".

Amb aquestes esmenes, l'executiu del PSOE-Unides Podem assegura el desbloqueig dels nomenaments del magistrat de l'Audiència Nacional i exministre Juan Carlos Campo i de la catedràtica de Dret Constitucional i ex directora general de Presidència Laura Díez com a nous magistrats del TC.