Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Crisi en el PP: Casado opta per resistir i convoca la junta directiva nacional per a la pròxima setmana

Malgrat les fortes pressions internes, el líder del PP s'ha negat a presentar la seua dimissió i aposta per mesurar les forces

Expectació a la seu del PP a Madrid / EFE
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de febrer 2022 - 18:49 Actualitzat: 22 de febrer 2022 - 09:23

El president del PP, Pablo Casado, convocarà la pròxima setmana una reunió de la junta directiva nacional, màxim òrgan del partit entre congressos, segons ha decidit el comité de direcció del PP després de més de set hores de debat intern. D'aquesta manera, opta per resistir malgrat les peticions de dimissió que estan realitzant diferents càrrecs del partit, que defensen la convocatòria d'un congrés extraordinari. Mentre que Casado reunia la seua cúpula, des de Galícia Alberto Núñez Feijóo ha demanat decisions "urgents" per la situació de "col·lapse". 

L'equip de confiança de Casado, capitanejat pel secretari general del PP, Teodoro García Egea, està mesurant les forces internes amb les quals compta el líder del partit en aquest moment. Segons els seus càlculs, més de la meitat dels presidents provincials li farien costat per a donar la batalla, almenys fins al pròxim congrés nacional del partit.

Per contra, alguns barons territorials, com Isabel Díaz Ayuso i Alberto Núñez Feijóo, haurien fet una crida a membres del comité de direcció per a forçar dimissions en la cúpula del PP i "vendre que es trenca el nucli dur" de Casado, segons denuncien fonts pròximes a García Egea.

Malgrat les fortes pressions internes, el líder del PP s'ha negat a presentar la seua dimissió i aposta per mesurar les seues forces amb els barons territorials en una junta directiva nacional, l'òrgan que té capacitat per a convocar els congressos del partit.

Un congrés exigeix una majoria de dos terços

El congrés extraordinari del PP que ja sol·liciten alguns càrrecs del partit per a buscar una eixida a aquesta crisi interna exigeix una majoria dels terços de la junta directiva nacional perquè se'n force la convocatòria, segons recullen els estatuts del PP.

En concret, els estatuts del PP assenyalen que la celebració d'un congrés extraordinari exigeix un debat previ, fixat en l'orde del dia de la junta directiva, i una resolució final de convocar-lo adoptada "per la majoria de dos terços dels components d'aquella", que supera els 300 membres.

La junta directiva nacional del PP, màxim òrgan del partit entre congressos, pot convocar-la el president del partit, Pablo Casado, però també pot fer-se amb caràcter extraordinari per acord del comité executiu nacional o a sol·licitud de tres cinquenes parts dels vocals.

Els estatuts assenyalen, a més, que el termini mínim que haurà de passar entre la data de la convocatòria i la de celebració "serà d'un mes i mig si es tracta del congrés nacional". Això sí, afigen que podrà ser convocat un congrés extraordinari "en casos d'excepcional urgència, amb tan sols trenta dies d'antelació, i si es fa constar en la convocatòria el motiu d'aquesta i les causes que fonamenten la urgència".

Feijóo reclama decisions “urgents”

El president de la Xunta i del PP de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha instat Casado a prendre "decisions que no seran fàcils, seran decisions complexes, però que han de ser urgents" perquè ara "mentiríem si diguérem que el problema està resolt". "Ell sap el que pense i, per tant, li correspon prendre'n l'última decisió", ha dit Feijóo en finalitzar un acte públic. A preguntes dels periodistes, ha reconegut davant els mitjans de comunicació que ja va donar la seua opinió "de manera clara, de manera lleial i de manera nítida" a Casado. 

Almeida vol deixar de ser portaveu nacional del PP

D’altra banda, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, té intenció de deixar de ser el portaveu nacional del PP per a poder centrar-se en la seua tasca de regidor. Ara bé, pretén acordar la seua eixida del càrrec pactant amb el partit, segons confirmen a Efe fonts de l’entorn. Sembla que Martínez-Almeida ja tenia intenció d’abandonar aquest càrrec abans de la crisi oberta en el PP arran del possible cas de corrupció d’Ayuso, però donada la situació que travessa el partit, l’alcalde madrileny busca una solució pactada per a abandonar el càrrec.

Cal recordar que es va acusar una empresa municipal de Madrid d’emprendre l’espionatge contra Díaz Ayuso, encara que l’alcalde ho va negar en transcendir aquest assumpte. Des que va esclatar la crisi del PP la setmana passada, l'alcalde de Madrid no s'ha posicionat ni amb Génova ni amb Díaz Ayuso en la guerra oberta entre els dos dirigents.

Carromero no es presenta en la comissió

Ángel Carromero, que era el director de Coordinació d'Alcaldia fins dijous, quan va presentar la seua renúncia arran de transcendir el suposat espionatge a la presidenta de la Comunitat de Madrid, no s'ha presentat a la comissió extraordinària i urgent de portavocia i seguretat a la qual estava citat per l'oposició per a donar explicacions del presumpte espionatge a l'entorn d’Ayuso. Aquesta comissió, que va sol·licitar el grup mixt i convocada per Més Madrid, que presideix aquest fòrum, no s’ha celebrat finalment. Carromero no està obligat a comparéixer en la comissió, donat que va deixar de ser directiu quan va renunciar al càrrec.