Directes
Ara en la televisió
TRES DE CASA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Més arbres, superilles o una minicentral d’energia solar: València vota els pressupostos participatius

Fins al 7 de novembre es poden votar 320 propostes per a arribar als setze milions d’euros assignats per a 2023

Una imatge del Jardí del Túria / Shutterstock

Per seté any consecutiu, la ciutadania de València pot votar els pressupostos participatius de la ciutat, DecidimVLC, que en l’edició 2022/2023 tenen assignats setze milions d’euros. A través de la web decidimvlc.valencia.es i fins al 7 de novembre, qualsevol persona major de setze anys i empadronada al Cap i Casal pot mostrar el seu suport als projectes per als barris i pobles de la ciutat que han passat l’estudi de viabilitat tècnica, jurídica i pressupostària del consistori.

320 propostes d’inversió, 248 als districtes i 73 als pobles, han arribat a la fase final d’un procés obert que enguany ha rebut més de 1.500 idees. L’interés per aquesta iniciativa de participació ciutadana ha fet que vora la meitat d’iniciatives, 728, superaren la fase de suports. Elisa Valía, regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, explica que açò ha suposat “un esforç extra i molta faena en equip entre tots els servicis municipals”.

Més de la meitat de propostes a votar estan relacionades amb la lluita contra l’emergència climàtica i s’emmarquen dins de la Missió Climàtica 2030, que té com a objectiu transformar la ciutat perquè siga capaç d’absorbir el 100% de CO₂ abans que acabe la dècada.

En aquesta línia, destaquen propostes per a plantar més arbres i ampliar les zones verdes; personalitzar més carrers; crear una superilla que incloga tot el barri d’Amistat i una altra a Abastos; instal·lar fonts d’energia renovable a edificis municipals o fins i tot crear una minicentral solar que puga oferir electricitat “a preu de cost” al veïnat del barri de Campanar.

L'Ajuntament de València ha incorporat 24 projectes als pobles on no hi ha hagut suficients propostes viables. Es tracta tant de projectes d’inversió viables que la ciutadania va presentar en anteriors convocatòries, però no van obtindre suficients vots per a ser executats com de demandes que el veïnat ha fet arribar als serveis tècnics municipals. Així, es busca executar totes les inversions assignades a cada poble de manera consultiva. 

Procés de votació

Per a participar-hi, cal registrar-se en la plataforma i triar totes les propostes a la zona que cada ciutadà seleccione. El nombre de projectes votats està determinat pel pressupost disponible per a cada districte o poble. Les inversions més votades fins a completar el total de l'assignació pressupostària s'encetaran el 2022 i passaran per tres fases: redacció, tramitació i execució.

L'execució de l'anterior edició, a mitges

Valía ha posat l'accent en el fet que s'han executat "més del 81%" de les propostes votades per la ciutadania en les cinc edicions anteriors de DecidimVLC. L'única edició dels pressupostos participatius de la ciutat que ha fet realitat la totalitat de projectes, però, és la primera.

L'anterior edició, a hores d'ara, ha executat un 51,6% de les propostes d'inversió. Aquest percentatge s'eleva al 67,9% per als pressupostos de 2019/2020, freguen el 90% en els de 2018/2019 i 2017/2018 i se situa en el 97,5% en la segona edició.

València