Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Vora cent civils morts i quasi mil ferits en combats entre l'Exèrcit i paramilitars rebels al Sudan

Les hostilitats s'estenen des de Khartum a la resta del país, mentre les forces armades nacionals bombardegen bases dels grups sublevats

Vista aèria de l'aeroport de Khartum, amb fumagueres negres / Reuters

L'enfrontament entre l'exèrcit del Sudan i el poderós grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (RSF) ha causat ja la mort d'almenys 97 civils i altres 942 ferits, segons les dades que el Comité Central de Metges ha actualitzat aquest dilluns. Només en un dia de combats 41 persones “han sigut assassinades”, principalment a la capital, Khartum, i les localitats de Bahri i Omdurman.

Les hostilitats esclataren dissabte després de diverses setmanes de tensió acumulada per causes que encara són incertes. Els dos contendents s'acusen mútuament d'haver recorregut a la violència per a aconseguir el poder i es neguen a negociar sense que l'altre bàndol es rendisca. Al capdavant de l'exèrcit nacional està el general Abdel Fattah al-Burhan, cap del Consell Sobirà de govern de transició del Sudan. En l'altre costat del tauler es troba el militar rebel Mohamed Hamdan Dagalo, conegut com Hemedti, comandant de les RSF.

El Sudan, un país del nord d'Àfrica amb vora 48 milions d'habitants, és ric en recursos naturals com ara el petroli i el cotó i té alt valor geoestratègic. Viu moments de gran incertesa des que l'octubre de 2021 un colp d'estat militar liderat per Al-Burhan va interrompre la transició democràtica que s'havia iniciat des de l'expulsió del poder del dictador Omar al-Bashir el 2019. Aleshores les dues parts ara enfrontades van unir forces per a fer fora el veterà autòcrata islamista, però un desacord sobre la integració de les RSF en l'exèrcit del Sudan en el camí cap a la democràcia i el domini civil sembla haver encés la metxa.

Els últims enfrontaments militars entre l'exèrcit del Sudan i el grup paramilitar sublevat han deixat un balanç provisional de quasi cent víctimes que, segons alerta el comité mèdic, podria ser encara molt superior perquè els equips d'emergència no poden desplaçar-se per diferents zones de l'oest del país. Això és degut a les restriccions de moviment derivades dels intensos xocs entre les dues parts de la contesa bèl·lica.

Aquesta mateixa font també ha denunciat que els uniformats estan utilitzant instal·lacions sanitàries com a “refugi”, i ha recordat que emprar hospitals amb finalitats bèl·liques és “un crim contra la Humanitat, contra els valors i la moral, i contra els tractats i convenis que prohibeixen la seua violació”.

Un suposat militar de l'exèrcit del Sudan, sense vida en els carrers de Khartum / Bakri Jad (Reuters)

Tres dies de combats violents

El Sudan ha entrat aquest dilluns en el tercer dia consecutiu de combats, que continuen succeint-se a Khartum i altres regions del nord i de l'oest del país. L'Exèrcit informava a última hora del diumenge que la situació general és “molt estable” i que només va haver-hi “enfrontaments limitats” amb les RSF, principalment a la capital sudanesa.

Segons ha pogut constatar Efe, les lluites principals es desenvolupen en els voltants de la seu i la comandància de les forces armades i del palau presidencial, on es troba la residència del general Abdel Fattah al-Burhan. Així mateix, avions de combat sobrevolen el centre i l'est de Khartum, mentre que testimonis asseguren haver sentit fortes explosions prop d'una de les bases de les RSF a Soba, on esclataren els enfrontaments el dissabte. Les regions de l'Est del Nil i Khartum Nord, pròximes a la capital, també han començat el dia amb el soroll de fortes explosions, que han alçat grans columnes de fum.

Les forces armades fidels a l'exèrcit asseguren que controlen la majoria de les instal·lacions militars i infraestructura vital a Khartum, i que han arrabassat a les RSF l'aeroport de Merowe, un enclavament estratègic en el nord de Sudan. També àmplies àrees de la conflictiva zona del Kordufan, a més d'altres regions. L'exèrcit semblava guanyar el domini diumenge en una sagnant lluita pel poder amb les forces paramilitars rivals, colpejant les seues bases amb atacs aeris, han assenyalat alguns testimonis citats per Reuters.

Davant l'escalada de la violència en ciutats molt poblades, el diumenge l'exèrcit i les RSF van acceptar una proposta de l'ONU per a establir corredors humanitaris i cessar els combats en zones residencials per un breu període de tres hores. Aquesta treva breu va permetre l'evacuació de més de mil residents a Khartum, han indicat a Efe fonts de la Mitja Lluna Roja sudanesa.

D'altra banda, l'ONU ha suspés totes les operacions del Programa Mundial d'Aliments al Sudan després d'haver confirmat la mort de tres dels seus treballadors i que dos hagen resultat ferits. Més d'un terç de la població sudanesa, vora quinze milions d'habitants, pateixen una inseguretat alimentària greu. 

Líders africans demanen el cessament d'hostilitats

Mentre continua l'escalada bèl·lica al Sudan, diversos líders del continent africà pressionen perquè paren els enfrontaments. Els presidents de Kenya, Uganda, el Sudan del Sud, Djibouti i Somàlia han demanat el “cessament de les hostilitats” i s'han mostrat disposats a facilitar la “reconciliació” entre l'Exèrcit i la branca rebel.

Paral·lelament, els membres de l'Autoritat Intergovernamental sobre el Desenvolupament (IGAD) —un bloc econòmic al qual també pertanyen Etiòpia i Eritrea— han cridat a “un cessament immediat de les hostilitats entre les parts en conflicte al Sudan”, segons informava a última hora de diumenge el govern de Kenya. El president del país, William Ruto, i els homòlegs sud-sudanés, Salva Kiir; ugandés, Yoweri Museveni; djiboutià, Ismail Omer Guelleh; i somali, Hassan Sheikh Mohamud, han celebrat aquest diumenge una cimera extraordinària virtual per a abordar la crisi que ha esclatat al Sudan aquest cap de setmana.