La sonda russa Luna 25 s'estavella contra la superfície lunar
La seua missió era ser la primera nau espacial que allunara al Pol Sud del satèl·lit terrestre
La sonda russa Luna 25, que havia de ser la primera nau espacial que allunara al Pol Sud del satèl·lit terrestre, s'ha estavellat contra la superfície lunar, segons ha informat aquest diumenge l'agència espacial russa, Roscosmos.
"La Luna 25 va assumir una òrbita no prevista i va deixar d'existir com a resultat de la col·lisió contra la superfície lunar", ha assenyalat un comunicat oficial de l’agència. Segons els resultats de l'anàlisi preliminar, el motiu de l'accident va ser "la desviació dels paràmetres reals d'impuls" calculats amb anterioritat.
L'agència, que aquest dissabte havia informat sobre "una situació d'emergència" quan els motors van impulsar la Luna 25 cap a l'òrbita prèvia a l’allunatge, ha avançat que crearà una comissió especial per a aclarir les causes del sinistre.
Amb la tragèdia de l'estació automàtica russa, ara la sonda índia Chandrayaan-3 té totes les paperetes per a ser la primera a allunar aquest dimecres al Pol Sud. La sonda russa havia de posar-se a la superfície de la Lluna aquest dilluns 21 d'agost, és a dir, dos dies abans que la sonda índia, que es va llançar el 14 de juliol.
La sonda russa va eixir l'11 d'agost des del cosmòdrom de Vostotxni, en el Llunyà Orient rus i va entrar en òrbita dimecres, després de cinc dies i quasi deu hores de travessia. En tot moment Roscosmos va informar que els sistemes de la nau funcionaven amb normalitat i, de fet, va enviar a la Terra imatges de la superfície lunar i va detectar l'impacte d'un micrometeorit, entre altres fenòmens.
La Luna 25, hereva de la soviètica Luna 24, la tercera nau espacial a recaptar mostres de la superfície lunar l'agost de l'any 1976, esperava trobar al satèl·lit terrestre aigua en forma de gel.
Més llegit
-
La Guàrdia Civil no descarta l'aparició de més cadàvers després dels cinc trobats en aigües de Sagunt, Cullera i Castelló de la Plana
-
Avís especial per dana dissabte al nord de Castelló i València, amb possibles tronades fortes i graníssol
-
La Generalitat activa un pla de xoc per frenar la superpoblació de senglars, que afecta el 80% dels municipis i causa 800 accidents a l’any
-
Els estudis de matemàtiques i de medicina, els que tenen les notes d’accés més altes
-
Avisos per tempestes molt fortes dissabte
-
Reobri al bany la platja de les Fonts, a Alcossebre, després de confirmar que l'aigua és apta